Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Австрия се обяви против влизането на Украйна в ЕС

Свят

Австрия се обяви против влизането на Украйна в ЕС

Австрия се обяви против влизането на Украйна в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не трябва да се предлага членство в ЕС. Шаленберг коментира темата в реч на 14-ата среща на върха на европейските медии в Лех ам Арлберг, съобщи Нова телевизия. Министърът смята, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Шаленберг аргументира позицията си с мотива, че има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата. Австрийското издание Heute цитира и думите на Шаленберг, че Украйна по принцип не трябва да става член на ЕС дори в бъдеще. Той се застъпи за различен път за Украйна от пълноправно членство.

Според министъра трябва да има и други модели освен присъединяване на Украйна към ЕС - присъединяване към Единната икономическа зона на ЕС или просто запазване на сегашното ниво на Споразумението за асоцииране.

Шаленберг призова за по-голяма гъвкавост в търсенето на механизми за сближаване между Украйна и ЕС. Той обаче безспорно подкрепи по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ЕС с Украйна.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отказа да отговори на въпроса дали всички държави от ЕС са съгласни с перспективата за членство на Украйна.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети