Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бъг във Facebook заля потребителите с постове на световни звезди

Свят

Бъг във Facebook заля потребителите с постове на световни звезди

Бъг във Facebook заля потребителите с постове на световни звезди - Tribune.bg
Снимка:

Странен бъг се появи във Facebook. Милиони потребители споделиха, че са били залети с безкрайни публикации от акаунти на знаменитости.

Основният им фийд с новини е наводнен с постове на артисти като Lady Gaga, Nirvana и The Beatles.

2,8 милиарда потребители от цял свят на социалната мрежа съобщиха, че са станали жертва на странния бъг, който изпълни новинарските емисии с мемета, порнография и спам за криптовалута.

Страниците на знаменитости, които могат да печелят десетки или стотици милиони последователи, изглежда са били мишена за тролове, които са се възползвали от бъга, за да пуснат поток от спам на онези, които някога са харесали страница на популярна личност.

Едно широко споделяно изображение представлява снимка на сандвич с пуешко месо с надпис „Ако видите това, споделете го с друга страница на знаменитости във Facebook, за да продължи движението на сандвича.“

Така всеки, който следва съответната знаменитост, ще види изображението в своя канал.

Експерти по сигурността казват, че скорошните промени на Meta в алгоритъма може да стоят зад проблема.

Яростните потребители на Facebook побързаха да споделят възмущението си онлайн, като мнозина изразиха разочарованието си от факта, че емисиите им са пълни с произволни публикации и се страхуват, че личните им акаунти са били хакнати.

Говорителка на Meta каза пред MailOnline (бел.ред. електронната версия на Дейли Мейл): „Наясно сме, че някои хора имат проблеми с Facebook Feed. Работим, за да върнем нещата към нормалното възможно най-бързо и се извиняваме за евентуалното неудобство.“

Над 2000 души в Обединеното кралство са съобщили за проблеми, като 80 процента от тях твърдят, че става въпрос за проблем в техните емисии, показва Downdetector.

Потребители в САЩ, Австралия и другаде по света също съобщават за проблема.

Някои потребители на Facebook предположиха, че социалната мрежа е била хакната, но Джейк Мур, съветник по сигурността в ESET, увери, че това е малко вероятно.

„Въпреки че може да изглежда, че Facebook е бил хакнат, по-вероятно е това да е технически проблем в резултат на няколко скорошни промени, направени от Facebook в алгоритъма му“, обясни той.

„Докато проблемът не бъде отстранен, може да се наложи да спрете да следвате измамните акаунти, които виждате във вашата емисия“, посъветва Мур.

Собственикът на компанията Мета все още не е коментирал казуса.

Възмутени потребители на Facebook наводниха Twitter с коментари, за да споделят опита си от странния бъг.

Проблемът идва, след като Meta, компанията, която управлява Facebook, постигна споразумение за 54 милиона долара в САЩ, след като беше обвинена в нарушаване на поверителността на потребителите. Делото беше съсредоточено около обвинение, че платформата е проследявала движенията на потребители чрез техните смартфони без разрешение.

Имаше твърдения, че социалната мрежа е нарушила калифорнийския закон, като е събирал данни от потребители, които преди това са изключили услугите за местоположение на телефоните си - и че уебсайтът вместо това използва IP адресите на потребителите, за да локализира местоположението им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети