Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Българин е задържан в Белгия за трафик на мигранти

Свят

Българин е задържан в Белгия за трафик на мигранти

Българин е задържан в Белгия за трафик на мигранти - Tribune.bg
Снимка:

Бежанците били превозвани чрез тайници в превозни средства

В Белгия задържаха българин за трафик на мигранти към Великобритания, съобщават белгийски медии. 41-годишният мъж е арестуван по подозрение, че е ръководел организирана престъпна група за трафик на мигранти.

Следствието сочи, че той е организирал дейността на автосервизи в Белгия, където са били изработвани и поставяни тайници в превозни средства, в които могат да бъдат скрити до 10 души. Те са били изключително тесни и неудобни, а някои от тях пряко са заплашвали сигурността и живота на мигрантите. Самите трафиканти дори направили опит, който показал, че биха издържали в подобни условия не повече от седем минути.

Пътят на бежанците обикновено е започвал от Афганистан или Пакистан, преминавал е през Турция и България, за да достигнат Западна Европа и да се прехвърлят към британския бряг.
За превоз от българо-турската граница до Великобритания мигрантите са плащали по 10 000 евро. Прехвърлянето на мигрант от Франция до Великобритания е струвало 1300 евро, се отбелязва в информацията.

Разследването е започнало още през 2016 г. в британското пристанище Дувър, където митничари се усъмнили в камион с българска регистрация. Митничарите открили петима души в тайник. Сред тях били три непълнолетни деца.

До октомври 2017 г. европейските митничари са станали свидетели на още 55 подобни случая. В разследването са участвали службите на Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Франция и България. Белгийската прокуратура е повдигнала обвинения на седем души, а делото срещу тях започва тази седмица в Гент.

По текста работи: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кирил Свършено е с него остава в затвора
07.01.2019 13:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати