Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. България, Беларус, Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао в „черен списък“ на САЩ

Свят

България, Беларус, Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао в „черен списък“ на САЩ

България, Беларус, Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао в черен списък на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Списъкът е на държави, които не се отнасят сериозно към трафика на хора

В рядко срещана критика към западен съюзник Държавният департамент на САЩ включи България в списък за наблюдение поради опасения, че не се отнася сериозно към трафика на хора, съобщава БГНЕС.

България, която заедно със Сърбия е заплашена от включване в черния списък, тъй като не са забелязани подобрения в отношенията към жертвите на трафик.

Държавният департамент заяви, че властите разследват "значително по-малко" трафиканти и понякога наказват жертвите за извършените срещу тях престъпления.

Ако разгледате доклада, ще видите смесена картина на напредъка", заяви при представянето му държавният секретар Антъни Блинкен.

Блинкен заяви, че корупцията е "основен инструмент" на трафикантите, които разчитат правителствата да си затварят очите.

"Докато се занимаваме с въпроси като климата и корупцията в рамките на нашата дипломация, трябва да обърнем внимание и на това как те се пресичат с трафика на хора", каза той.

Правителството на България не отговаря напълно на минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия за това. Тези усилия включват съдебно преследване на значително повече заподозрени в трафик на хора, разпореждане за възстановяване на имуществото и изготвяне на годишна национална програма за борба с трафика на хора и закрила на жертвите с увеличено финансиране за изпълнение на националната стратегия за борба с трафика на хора. Въпреки това правителството не демонстрира цялостно увеличаване на усилията в сравнение с в сравнение с предходния отчетен период, дори ако се вземе предвид въздействието на пандемията COVID-19 върху капацитета му за борба с трафика на хора. Властите разследваха и осъдиха значително по-малко трафиканти, което бележи най-малкият брой докладвани разследвания и присъди откакто правителството предоставя данни за трафика на хора. Съдилищата продължиха да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти, което отслабваше възпиращия ефект, не отразяваше адекватно естеството на престъплението, и подкопава по-широките усилия за борба с трафика. Данните за идентифициране на жертви и оказване на помощ останаха ненадеждни и неясни и съдържаха дублирания от предходни години, което затрудни създаването на точна картина на ситуацията с трафика и сравняването на годишните данни.

Освен това продължават да съществуват некоординирани служби за закрила на детето и въпреки че властите са идентифицирали 42 деца жертви на трафик, правителството не съобщава да е оказало помощ на някое от тях. Освен това, въпреки разпоредбата за ненаказуемост, властите санкционираха жертвите на трафик за престъпления, които трафикантите ги принуждават да извършат.

Липсата на ресурси, законови правомощия и достатъчна подготовка възпрепятстваха служителите да прилагат ефективно законите. И накрая, корупцията в правораздаването правоприлагането и съдебната система продължава да възпрепятства напредъка, а предполагаемото съучастие в престъпленията, свързани с трафик на хора, остава безнаказано. Поради това България беше понижена в списъка за наблюдение от второ ниво, се казва в доклада на Държавния департамент.

Съединените щати добавиха днес Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао към черния списък за трафик на хора, в който вече е включена Малайзия. Властите посочиха, че усилията за спиране на принудителния секс или за подпомагане на работниците мигранти са слаби. В годишния си доклад Съединените щати включиха в черния списък и управляваната от авторитарни режими Беларус.

Годишният доклад на Държавния департамент за трафика на хора в миналото не е пощадил близките си съюзници, което често е предизвиквало търкания, въпреки че американски служители твърдят, че нелицеприятните заглавия са накарали правителствата да предприемат действия.

Държавите, които са включени в черния списък - "Ниво 3", подлежат на санкции от страна на САЩ, въпреки че администрацията редовно отменя наказанието за приятелски държави, които обещават подобрения. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети