Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел

Свят

България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел

Снимка:

ЕК очаква от държавите до октомври да представят национални планове как ще инвестирани парите

България може да получи 11.7 милиарда евро от новия инструмент на Брюксел за възстановяване след коронакризата, съобщава БНТ.

Европейската комисия очаква от държавите членки до октомври тази година да представят първите си национални планове как ще инвестирани парите.

Какви са условията, срещу които ще получим средства?

След като България и останалите страни от ЕС представят адекватни планове как смятат да харчат парите от фонда възстановяване, те ще бъдат оценявани поотделно от Еврокомисията. Брюксел ще взима под внимание какво е икономическото състояние и нивото на безработицата.

Комисията ще иска и гаранции, че страната изпълнява поетите ангажименти за реформи и в различни области, формулирани в така наречения Европейски семестър.

Валдис Домбровскис, изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия, обясни: Това означава модернизиране на икономиката, за да стане по-гъвкава, динамична, зелена и цифровизирана и подобряване на производителността и бизнесклимата. Реформите трябва да се насочени и към различните социални измерения на кризата като се инвестира в образование и способностите на хората, в изследвания и иновации, което би подобрила и заетостта и социалното включване.

През следващите четири години България може да получи 15 милиарда евро от средствата за възстановяване на Брюксел.

След 2028 година тя ще трябва да започне да връща 3,3 милиарда, което означава, че нетната сума ще бъде 11,7 милиарда евро, като по-голямата част от тях ще бъдат грантове, а другите - кредити при изгодни условия.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още