Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. България не пази външната граница на Шенген, обяви Австрия, която не подкрепя приемането ни

Свят

България не пази външната граница на Шенген, обяви Австрия, която не подкрепя приемането ни

България не пази външната граница на Шенген, обяви Австрия, която не подкрепя приемането ни - Tribune.bg
БГНЕС

Австрия подкрепя разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, но отхвърля приемането на България и Румъния. Това заяви федералният канцлер Карл Нехамер след среща с хърватския правителствен ръководител Андрей Пленкович в Загреб. Президентът на Румъния Клаус Йоханис смята, че „няма неконтролируем приток на мигранти“. Това се казва в обширен репортаж на австрийската телевизия О Ер Еф (ORF).

Само няколко нелегални мигранти ще дойдат през Хърватия, но 40% от тях ще дойдат по маршрута Турция, България, Румъния и след това Унгария, каза Нехамер на пресконференция.

„Имаме огромен натиск от нелегална миграция и това е така, въпреки че сме вътрешна страна на ЕС, а не страна с външни граници“, каза канцлерът на пресконференцията.

От 2015 г. насам Австрия вече е приела много хора и им е предоставила закрила. В момента на десетки хиляди хора от Украйна се предлага сигурност и защита, което е „въпрос на разбирателство“, допълни той.

„Сега обсъждаме разширяването на Шенген, докато в същото време виждаме, особено в Австрия, че външните граници са недостатъчни или не са защитени, а от друга страна, защитата на вътрешните граници трябва да бъде намалена. От наша гледна точка, от гледна точка на Австрия, това е неприемливо“, каза канцлерът. „Разширяването на Шенген няма да може да се осъществи по този начин“.

България, Румъния и Хърватия се надяват, че вътрешните министри от ЕС ще гласуват за приемането им в Шенген на 8 декември, след като Еврокомисията потвърди тяхната готовност. Както и след две проверки в рамките на месец в България и Румъния, които показаха, че те изпълняват условията за членство.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети