Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Българските евродепутати от ЕКР и ЕНП с единна позиция относно Република Северна Македония

Свят

Българските евродепутати от ЕКР и ЕНП с единна позиция относно Република Северна Македония

Българските евродепутати от ЕКР и ЕНП с единна позиция относно Република Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Присъединяване към ЕС – да, но само при пълното изпълнение на Договора за добросъседство

Представителите на България в Европейския парламент излязоха с позиция относно интеграцията на Република Северна Македония. Депутатите от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти и депутатите на ГЕРБ/СДС в Европейската народна партия взеха единодушно решение да заявят, че са твърдо „за“ интеграцията на страните от Западните Балкани и по-конкретно – Република Северна Македония. Това обаче може да бъде подкрепено от България едва тогава, когато Република Северна Македония спре да нарушава Договора за добросъседство.

Присъединяване към ЕС ще бъде подкрепено от наша страна само след пълно и безусловно изпълнение на Договора за приятелство, категорични са евродепутатите.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че забелязва странно явление - че БСП и ДПС в България гласуват общата позиция в Народното събрание, а в Европейския парламент гласуват срещу българската позиция и участват в други антибългарски декларации.

Джамбазки заяви, че пътят на Република Северна Македония минава през спазването на Договора за добросъседство, което значи, че минава през София. "България не наложи вето на Македония, а на Северна Македония. България няма да спре да подава ръка на братска Македония", заяви той.

Пример за това, че интеграцията на Македония е важна, е и онлайн конференцията на тема „Западни Балкани“, която ще се проведе тази събота – 12 декември, организирана от Ангел Джамбазки. В нея участие ще вземат вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и еврокомисарят Мария Габриел.

Ето и цялата позиция:

„Ние, долуподписаните български представители от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Европейския съюз. Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение.

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България.  

За съжаление, въпреки нашите постоянни призиви, не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.

Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като „преплетена“ и „мултиперспективна“ в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение.  Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни. Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани.“

Събитието на български език може да проследите тук:

https://www.facebook.com/Djambazki.VMRO/live/

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати