Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън и Си Дзинпин с вируална среща в понеделник

Свят

Байдън и Си Дзинпин с вируална среща в понеделник

Байдън и Си Дзинпин с вируална среща в понеделник - Tribune.bg
Снимка:

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат онлайн разговор в понеделник. Това съобщават в официално съобщение от Белия дом, цитирани от „Reuters“.

Очаква се да бъдат обсъдени редица казуси, създаващи напрежение между двете икономически суперсили. Това ще е и най-обстойния разговор между двамата лидери, които последно проведоха телефонен разговор на 9 септември.

В последно време напрежението между Вашингтон и Пекин се дължи на редица фактори - от произхода на COVID-19 до увеличаването на ядрения боен арсенал на "Поднебесната империя".

„Двамата лидери ще обсъдят начини за отговорно решаване на проблемите, както и възможности за съвместна работа, там където нашите интереси съвпадат. Президентът Байдън ясно ще представи интересите и приоритетите на САЩ и ще бъде откровен относно опасенията ни“, се казва в съобщението на Белия дом.

Представител на китайската администрация, цитиран от Reuters, на свой ред заяви, че конкретни резултати или споразумения не са цел на разговорите, които са насочени по-скоро към възстановяване на конструктивния диалог.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати