Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия заради войната и Навални

Свят

Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия заради войната и Навални

Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия заради войната и Навални - Tribune.bg
Снимка:

САЩ наказаха и помагащите на Русия да захранва военната машина

Съединените щати обявиха повече от 500 нови санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и смъртта на Алексей Навални. Санкциите са насочени към хора, свързани с лишаването от свобода на Навални и руската военна машина, каза президентът Джо Байдън.

Ограничения за износ ще бъдат наложени на близо 100 фирми или физически лица.

Най-широкообхватните мерки: ЕС с нови санкции срещу Русия

В изявление президентът Байдън каза, че санкциите „ще гарантират, че руският президент Владимир Путин „ще плаща още по-висока цена за своята агресия“. Санкциите идват и в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

„Преди две години той се опита да заличи Украйна от картата. Ако Путин не плати цената за смъртта и унищожението си, той ще продължи“, каза Байдън в изявлението.

В петък ЕС също така обяви своя набор от санкции срещу близо 200 компании и хора, обвинени в подпомагане на Русия да набави оръжия или в участие в отвличане на украински деца, нещо, което Москва отрича.

Сред тях са 10 руски компании и физически лица, участващи в доставката на севернокорейско въоръжение за Русия, включително министърът на отбраната на Северна Корея.

В отговор руското външно министерство заяви, че значително е разширило списъка на служители и политици от ЕС, на които е забранено да влизат в Русия. „Европейският съюз продължава безплодните си опити да окаже натиск върху Русия чрез едностранни ограничителни мерки“, се казва в изявление.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати