Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън призова за забрана на продажбата на оръжие след стрелбата в Колорадо

Свят

Байдън призова за забрана на продажбата на оръжие след стрелбата в Колорадо

Байдън призова за забрана на продажбата на оръжие след стрелбата в Колорадо - Tribune.bg
Снимка:

Новото правителство на САЩ ще поиска забрана за продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията в Боулдър, Колорадо. Това обяви американският президент Джо Байдън, говорейки в Белия дом във връзка със стрелбата в Боулдър, при която загинаха 10 души.

"Не ми трябва повече от минута, за да предприема стъпки, продиктувани от здравия разум и способни да спасят животи в бъдеще. Призовавам колегите си от Камарата на представителите и Сената (на Конгреса на САЩ) да действат. Ние може отново да забраним бойните оръжия и магазините с голям капацитет в страната", каза американският лидер.

Байдън каза, че американските власти все още не знаят какви точно са били мотивите на открилият стрелбата в град Боулдър.

"Към този момент много неща относно трагедията остават неизвестни", добави той.

„Като президент ще използвам всички ресурси, с които разполагам, за да опазя американския народ в безопасност“, каза той.

Американският лидер отбеляза, че е наредил да се спуснат знамена над правителствените сгради в страната и в чужбина във връзка със стрелбата в Колородо. Той припомни, че в момента знамената вече са спуснати заради нападението миналата седмица в три салона за масажи в Атланта, Джорджия и околностите. Тогава общо загинаха 8 души, шестима от които бяха от Азия, а още един човек беше ранен.

Правото да придобиват и носят оръжия американци е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многократните случаи на масови стрелби на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за засилване на контрола върху носенето на оръжие, пише БГНЕС. През последните години американските власти многократно са правили подобни опити, но те все още не са увенчани с успех.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати