Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън с план от 2 трилиона долара за възстановяване на икономиката на САЩ

Свят

Байдън с план от 2 трилиона долара за възстановяване на икономиката на САЩ

Байдън с план от 2 трилиона долара за възстановяване на икономиката на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Инициативата се определя като добър начин за справяне с конкуренцията на Китай

Американският президент Джо Байдън предложи инвестиционен план за милиарди долари, насочен към възстановяване на икономическия растеж на САЩ. Планът в размер на 2,3 трлн. долара ще насочи милиарди към инициативи за справяне с климатичните промени и модернизация на инфраструктурата, в т.ч. подмяна на зарядни станции за електрически превозни средства и водопроводи. Разходите ще бъдат частично компенсирани чрез повишаване на данъците за бизнеса, пише Би Би Си.

Основната цел на плана е преустройство на американската икономика, за да се справи с конкуренцията на Китай.

„Това е инвестиция в Америка, която се прави веднъж за едно поколение, не прилича на нищо, което сме виждали или правили. Да, това е нещо голямо. Да, това е нещо дръзко. И ние можем да го направим", обяви Байдън в Питсбърг. Планът „ще създаде милиони работни места с добро заплащане", изтъкна американският президент. Той предвижда милиони американци да бъдат трудово ангажирани с инфраструктурни проекти, със справянето с климатичните изменения и с оказването на услуги като полагането на грижа за възрастните хора.

„Не можем повече да отлагаме" модернизирането на инфраструктурите, настоява Байдън.

Това е втората законодателна инициатива на американския президент, а с нея той очаква да вдъхне живот на американската икономика, която бе сериозно засегната от коронавирусната пандемия.

Тези планове вече предизвикаха ожесточена съпротива, тъй като едно от перата за финансиране на инициативата на Байдън ще бъдат средства, събрани от увеличени корпоративни данъци. Американският президент подчерта, че това не означава, че той е против капитализма.

„Вярвам в американския капитализъм", посочи Байдън по време на речта си в Питсбърг. Очаква се през този месец Байдън да направи още едно икономическо предложение, с което да предложи още два трилиона долара за нов инвестиционен план.

Новото икономическо предложение на американския президент най-вероятно ще доведе до следващия сблъсък между демократите и републиканците в американския Конгрес. Конгресмените като цяло споделят мнението, че са необходими инвестиции, които да стимулират икономиката, но помежду им има сериозни разногласия за размера на инвестициите. 

Инфранструктура САЩИнфранструктура САЩ

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати