Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън след официалната победа: Време е да обърнем страницата

Свят

Байдън след официалната победа: Време е да обърнем страницата

Снимка:

Владимир Путин стана последният лидер поздравил Байдън за победата

Новоизбраният американски президент Джо Байдън разкритикува Доналд Тръмп за това, че не приел загубата си на изборите.

Байдън заяви, че е време да обърнем страницата", след като победата му беше потвърдена от Избирателната колегия в понеделник.

В реч той каза, че американската демокрация е била "изтласкана, изпитана и заплашена" и "се е оказала устойчива, истинска и силна", пише Би Би Си.

"В Америка политиците не взимат властта - хората им я предоставят", каза той. "Пламъкът на демокрацията беше запален в тази нация отдавна. И сега знаем, че нищо, дори пандемия - или злоупотреба с власт - не може да потуши този пламък.

Байдън отново обеща да бъде "президент на всички американци" и заяви, че неговият приоритет е да овладее пандемията и да предостави икономическа помощ.

"Ще работя точно толкова за онези от вас, които не са гласували за мен, колкото за онези, които го направиха. Има спешна работа пред всички нас", каза той. "Поставянето на пандемията под контрол, за да се ваксинира нацията срещу този вирус. Предоставяне на незабавна икономическа помощ, толкова необходима на толкова много американци, които са наранени днес - и след това изграждане на икономиката ни обратно по-добре от всякога."

Путин поздрави Байдън за изборната победа, очаква сътрудничество

Руският президент Владимир Путин поздрави Джо Байдън за победата в президентските избори в САЩ през ноември, заявявайки, че се надява страните да оставят настрана различията си и да насърчат глобалната сигурност.

Путин пожела на избрания президент на САЩ успех и каза, че е готов на 

сътрудничество и контакти, се казва в изявление на Кремъл.

Руският президент беше един от последните останали лидери на големи световни държави, които се сдържаха досега да поздравят Байдън.

Длъжностни лица в Москва, включително ръководителят на изборите в страната и външният министър, по-рано критикуваха американския изборен процес, описвайки го като архаичен и непредставителен за волята на народа.

В поздравителната си телеграма до Байдън Путин заяви, че техните страни "носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност". Той изрази увереност, че Русия и САЩ могат, „въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен в момента светът“.

Путин също така отбеляза, че с оглед на това руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равенство и взаимно уважение, ще отговаря на интересите на народите на двете страни и на цялата международна общност.

Очаква се Байдън да заеме по-твърда позиция срещу Русия, отколкото излизащият американски президент Доналд Тръмп, когото той хули по време на кампанията, че "е прегърнал толкова много автократи по света, започвайки от Владимир Путин".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема