Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Беларус забрани "1984" на Оруел

Свят

Беларус забрани "1984" на Оруел

Беларус забрани 1984 на Оруел - Tribune.bg
Снимка:

Беларус забранява продажбите на романата "1984" на Джордж Оруел, съобщи  "Наша Нива". Те са получили копие на заповед, разпратена на издателите в страната.

"Всички издания на "1984" трябва да се изтеглят от пазара. Доклад за прилагането да бъде подаден не по-късно от 19 май", пише в заповедта.

От изданието са решили да не публикуват пълната заповед, за да запазят сигурността на източника си. Не е ясно колко издателства и книжарници са я получили, съобщава цитирана от Клуб Z

"1984" е емблематичен роман, описващ най-крайната версия на тоталитарно общество. Множество диктатори по света са сравнявани с "Големия брат" от романа, включително настоящия беларуски диктатор Александър Лукашенко.

Книгата е била забранена в Беларус само до преди няколко десетилетия - и в целия СССР до 1987 г. Първото издание в Беларус излиза през 1992 г., в превод на Серхий Шупа. През 2020 г. издателство "Янушкевич" пуска ново издание, през 2021 г. излиза още едно, и книгата, написана през 1948 г., за кратко става бестселър - нещо, което се признава и от държавното издателство "Белкнига".


Етикети Беларус

Топ новини

виж още
Актуална тема