Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия: 23-ма с COVID-19 починаха за 3 седмици в старчески дом

Свят

Белгия: 23-ма с COVID-19 починаха за 3 седмици в старчески дом

Снимка:

Броят на жертвите от коронавирус в старчески дом в белгийския град Мол в провинция Антверпен е достигнал 23-ма през последните три седмици, съобщи кметът на белгийския град кметът Вим Кайерс.

„Още петима души, които са дали положителни тестове за коронавирус, са издъхнали, като по този начин общият им брой вече е 23 души“, обясни кметът пред местната агенция Belga.

125 гости и служители са се заразили с коронавирус след честването на Деня на свети Никола, който се отбелязва в Белгия на 6 декември.

Местните власти смятат, че причината за масовата инфекция може да е доброволец, който е играл ролята на светеца по време на тържеството. В традиционни дрехи и с подаръци той е поздравил жителите на дома. Няколко дни след това доброволецът е дал положителна проба.

Самата институция посочва, че доброволецът не е свалял медицинската си маска и ръкавици през цялото време, през което е общувал с обитателите на старческия дом. Известно е също, че доброволецът често е посещавал този старчески дом и може да се заразил по време на предишно посещение там.

По-рано медиите и неправителствената организация „Амнести Интернешънъл” обвиниха белгийските власти в недостатъчна помощ за домовете за стари хора, които поеха тежестта на първата вълна от заразяване с коронавирус. Съобщава се също така, че по-голямата част от загиналите в Белгия от началото на пандемията са на възраст над 80 години.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още