Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия променя политиката си за предоставяне на убежище

Свят

Белгия променя политиката си за предоставяне на убежище

Белгия променя политиката си за предоставяне на убежище - Tribune.bg
Снимка:

Белгия ще промени политиката си за предоставяне на убежище, обяви държавният секретар по въпросите на убежището и миграцията Никол де Мур.

"Не искам да тичам след фактите. Затова вече взимам решение сега да запазя всички свободни места за семейства с деца. Не искам децата да се озовават на улицата", подчертава Де Мур.

Всеки търсещ убежище обикновено има право на подслон и храна, докато тече процедурата му за настаняване, но наличието на достатъчно места за прием отдавна е проблем в Белгия, пише в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов. Според регистрите на страната тази година има 19 000 регистрирани търсещи убежище. Огромният брой мигранти през последните години затруднява приемната мрежа.

"Продължаваме да откриваме нови центрове, но през последната година всички видяха колко е трудно да се създадат приемни съоръжения", признава министърът.

Според данни на Федералния миграционен център Мирия белгийската държава е била осъждана над 7 пъти за това, че не е предоставила убежище, което довело до множество наказателни плащания, но Де Мур отказала да ги плати.

Лигата за правата на човека се застъпва за разширяване на каналите за законна миграция като трудовата миграция, така че по-малко мигранти да бъдат принудени да кандидатстват за убежище.

"С промените агенцията, която управлява местата за приемане на убежище (Fedasil) е инструктирана  да спре да дава достъп на самотни мъже, а приоритетно на семейства с деца", съобщи фламандската телевизия VRT.

 Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати