Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия създава специализирана прокуратура за джигитите

Свят

Белгия създава специализирана прокуратура за джигитите

Белгия създава специализирана прокуратура за джигитите - Tribune.bg
Снимка:

Белгия създава специализирана прокуратура за пътна безопасност с 45 служители, пише в блога си журналистът Апостол Апостолов. Повече камери по пътищата са част от предприетите мерки на белгийската полиция в борбата с недисциплинираните шофьори, съобщават De Stanaard и VRT. Става дума за въвеждане на системите за камери за скорост SPECS (Speed Check Services) по магистралите и увеличаване на персонала за обработка на глобите за превишена скорост, с което правителството се ангажира да положи допълнителни усилия за справяне с проблема.

Драстичните мерки са предприети, след като стана ясно че за миналата година страната чупи рекорд по наложени глоби за превишена скорост – над 6 милиона при 4,9 млн. година по-рано.

Черната статистика показва, че за миналата година броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия е нараснал с 8%. Фаталните инциденти често са резултат от прекомерна скорост.

"Броят на смъртните случаи се увеличава година след година. Ето защо предприехме редица мерки заедно със съдебните органи и полицията, за да увеличим шанса за залавяне на шофьори с превишена скорост", коментира Едуард Ландтшийър от Федералното министерство на правосъдието.

Ако шофьорите не могат да платят на пътя или пък директно откажат, на момента им се издава извънсъдебно известие за спогодба с прокуратурата. Тогава автоматично размерът на дължимата сума набъбва с 33%. По този начин през миналата година са уредени над 480 000 глоби за превишена скорост.

През миналата година полицията премахна така наречената "граница на толерантност", при която шофьорите, които може да се движат само малко над ограничението на скоростта без да бъдат глобявани. На нейно място е въведена така наречената "техническа" граница“ от 6 км/ч за скорости под 100 км/ч и 7,5% за скорости над 100 км/ч. Това означава, че всеки, който е карал със скорост над 129 км/ч по магистрала, 56 км в градска зона или 76 км/ч по магистрален път извън градска зона, получава глоба за превишена скорост.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати