Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия удължава мерките срещу COVID-19 до 1 април

Свят

Белгия удължава мерките срещу COVID-19 до 1 април

Белгия удължава мерките срещу COVID-19 до 1 април - Tribune.bg
Снимка:

Консултативният комитет на Белгия реши да удължи настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса до 1 април. Все пак здравните експерти заявяват, че могат да преразгледат ограниченията преди тази дата, ако епидемиологичната ситуация го позволи. Те обаче изключват възможността за по-ранно отваряне на сектора на хотелиерството. Това обяви премиерът Александър Де Кроо, пише Euractiv.

По думите му удължаването е приложено „за да има необходимата правна сигурност и след 1 март 2021 г.“

На практика това означава, че ако федералните власти не променят решението си, мерките, сред които затваряне на сектора на хотелиерството, наредби за полицейски час, задължение за дистанционна работа и забрана за събирания, ще останат законно в сила до началото на април.

„Нека да бъда ясен: ние не искаме да поддържаме тези мерки и един ден по-дълго от необходимото. Помолихме експертите да очертаят ясен път, като се вземе предвид не само броят на заразените, хоспитализираните и смъртните случаи, но и статусът на ваксинациите, по-специално на уязвимите групи“, каза премиерът на Белгия на пресконференция, цитиран от The Brussels times.

Във Фландрия остава действащ полицейският час от полунощ до 5 сутринта. В Брюксел и Валония ограничението за излизане е от 22:00-06:00 часа сутринта. Жителите не могат да напускат домовете си по време на комендантския час, освен при основателни причини, като например търсене на медицинска помощ или изпълнение на основни работни задължения. Освен това остават в сила следните вътрешни ограничения:

Нехранителните магазини, както и фризьори, козметици и други, са затворени. Фризьорите могат да отворят отново от 13 февруари.

Възрастните могат да пазаруват само поотделно или в компанията на близки.

Заведенията за обществено хранене са затворени, с изключение на доставките, които са разрешени до 22:00 часа.

Продажбата на алкохол след 20:00 часа е забранена.

Маските за лице трябва да се носят в обществения транспорт и в затворени пространства и оживени открити площи, както са определени от местните власти.

Публичните събирания са ограничени до четирима души.

Работата от вкъщи остава задължителна, когато е възможно.

На физическите лица е разрешен близък контакт (не е необходимо социално дистанциране) само с един човек, с когото не живеят в рамките месец; всяко домакинство може да бъде домакин на един човек на месец; хората, които живеят сами, имат право на два близки контакта, съобщава GardaWorld.

Най-късно до 1 април страната възнамерява също да въведе наказателна система за хора, които не се подлагат на тестове, въпреки че трябва, като например пристигащите в страната.

Техните данни ще бъдат предоставени на полицията, за да могат да бъдат наказани.

Следващото заседание на Консултативния комитет, което може да разгледа отпускане на мерките за хотелиерската индустрия, както и за сектора на културата и провеждане на събития, трябва да се проведе на 26 февруари.      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати