Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгийските синдикати в сектора на търговията на дребно готвят стачка

Свят

Белгийските синдикати в сектора на търговията на дребно готвят стачка

Белгийските синдикати в сектора на търговията на дребно готвят стачка - Tribune.bg
Снимка:

Синдикатите в сектора на търговията на дребно в Белгия подготвят ефективни стачни действия заради неяснотата около бъдещето на стотици работници на компанията (Delhaize) „Делез“, съобщава в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов.

Причината - ръководството на националната верига супермаркети обяви, че ще отдаде на франчайзинг свои обекти. Компанията разполага със 636 магазина. От тях 128 се управляват лично от Delhaize, а останалите са под формата на франчайзинг с търговските марки AD Delhaize, Proxy Delhaize и Shop & Go.

Опасенията на служителите и синдикатите  са, че след като бъде променена структурата ще се влошат условията на труд и заплатите.

От мениджмънта признават, че магазините, които се управляват на франчайзинг, са отчели ръст в приходите и възходящи търговски резултати. При 128-те магазина, които сама управлява, обаче финансовите резултати не били така добри. За да запази и в бъдеще стабилността на цялата компания, собствениците решили да предоставят на франчайзинг всичките си обекти.

„Франчайзингът е единствената възможност, ако искаме да можем да продължим да инвестираме в устойчиво бъдеще за Delhaize", се посочва в официалното им съобщение.

Преговорите със синдикатите започват на 17 април. Два от тях – християнският ACV Puls и либералният ACLVB са подали известие за стачка за целия сектор, т.е. за всички търговски вериги в Белгия, съобщи вестник HLN. По този начин те искат да изпратят ясно послание, няколко седмици преди началото на секторната консултация.

Социалистическият синдикат на служителите BBTK също е готов да предприеме и по твърди действия по време на секторната консултация, се казва в изпратено до медиите съобщение.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати