Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгийските железници отчитат троен ръст на кражбите на мед

Свят

Белгийските железници отчитат троен ръст на кражбите на мед

Белгийските железници отчитат троен ръст на кражбите на мед - Tribune.bg
Снимка:

За една година са утроени случаите с кражби на мед по железопътната инфраструктура на Белгия, отчита операторът Infrabel, съобщава в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов. Той уточнява, че пред Business AM Radio говорителят Фредерик Петит е заявил, че освен милионите евро загуба, влаковете са натрупали закъснения над 33 000 минути през 2022г.

Прицел на крадците е била основно Валония, където са извършени 83% от кражбите. Според Петит, обяснението е, че провинцията се намира близо до границата с Франция и крадците имат лесен път за бягство.

Според Infrabel причината за ръста на кражбите най-вероятно се дължи на голямото търсене на пазара на мед. Цената през последната година е скочила и това е стимулирало бандите.

„Кражбата на мед обаче не е толкова лесна. Факт е, че тук си имаме работа с професионални крадци, които имат ясен план на действие, обмислят всичко, подготвени са добре технически и за много кратко време извършват кражбата“, изтъква говорителят Фредерик Петит.

По изчисления на оператора кражбите са причинили щети за 7 милиона евро през последната година. В резултат на това Infrabel предприема поредица от инициативи, за да се справи с проблема. Когато е възможно, кабелите ще бъдат слагани по-дълбоко в земата. Освен това компанията е маркирала кабелите със собствен печат, така че търговците на едро да знаят, че си имат работа с откраднати материали.

"По този начин се надяваме да успеем значително да намалим феномена на кражбите на кабели. Не трябва да се забравя, че кражбите на кабели причиняват средно час и половина закъснение всеки ден", уверява още Фредерик Петит.

Медните крадци рискуват присъда до пет години затвор и също могат да бъдат осъдени на глоби от няколко хиляди евро.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати