Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бенямин Нетаняху получи мандат за съставяне на правителство

Свят

Бенямин Нетаняху получи мандат за съставяне на правителство

Снимка:

Никой кандидат не може да получи мнозинство, смята президентът на Израел

Бенямин Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство след изборите на 23 март, съобщи „Джерусалем Пост“. Президентът Риувен Ривлин му даде възможността да сформира кабинет, след като лидерът на „Ликуд“ получи най-много препоръки от членовете на Кнесета.

Президентът Ривлин призна в речта си, че не е могъл да си представи, когато е бил избран преди седем години, че ще назначи кандидат за съставяне на правителство пет пъти по време на своя мандат. Той увери, че основното му внимание е насочено към това да определи кой може най-добре да сформира правителство, което да получи доверието на парламента на Израел – Кнесета. Според Ривлин понастоящем никой кандидат не може да получи мнозинство.

„С впечатлението съм, че никой от кандидатите няма шанс да сформира коалиция", прогнозира Ривлин.

Според него е проблематично да се назначи кандидат с наказателно обвинение и заплахата да бъде осъден, какъвто кандидат е Нетаняху, но Върховният съд на страната е постановил, че това е допустимо и той е решил да не участва в този дебат.

„Президентът не може да замести законодателите", коментира Ривлин. По думите му решението да се попречи на подлежащ на обвинителен акт кандидат да сформира правителство е решение на Кнесета.

Президентът сподели, че е решил да не взема под внимание текущия процес срещу Нетаняху, поради желанието си да защити кабинета, който „получава доверието на обществеността“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още