Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Берлин и Париж с общо предложение за реформи в ЕС

Свят

Берлин и Париж с общо предложение за реформи в ЕС

Снимка:

Организират „Конференция за бъдещето на Европа“

Германия и Франция с обща инициатива за реформи в ЕС. Двете държави предлагат да се организира „Конференция за бъдещето на Европа“, която да преразгледа функционирането на ЕС.

„Конференцията трябва да разгледа всички въпроси, за да се насочи бъдещето на Европа с оглед да направи ЕС по-единен и суверенен“ – това се посочва в документ от две страници, подготвен от Берлин и Париж, с който изданието „Политико“ разполага.

Това означава, че се предвиждат и евентуални промени в договора на ЕС.

Идеята е конференцията да се проведе на две фази. Първата ще стартира от февруари 2020 и ще продължи до лятото на следващата година. При нея ще се обсъди начинът за избор на ръководството на европейските институции. Въпросът изниква, след като тази година европейските лидери отхвърлиха Spitzenkandidaten или „водещия кандидат“ за председател на ЕК. Именно френският президент Еманюел Макрон настоя за приемането на нова система от транснационални списъци с кандидати.

Втората фаза на „Конференция за бъдещето на Европа“ се предвижда да започне през втората половина на 2020 година, когато е и германското председателство на Съвета на ЕС. Планира се тя да приключи в началото на 2022 г., когато пък Франция ще е председател на Съвета на ЕС. Фокусът тук ще е политиката, която води ЕС.

Идеята е в конференцията да участват не само политици, но и граждани, и експерти.

Още в сряда предложението за подобна конференция ще бъде обсъдено в Брюксел. Финалните предложения от нея ще бъдат представени за дебат и приемане от Европейския съвет. Има идея председател на конференцията да е бившият белгийски премиер и дългогодишен член на Европейския парламент Ги Верхофстадт.

Международните издания коментират, че предложението от Париж и Германия всъщност има и друга цел – да разреши напрежението между двете държави, които се считаха за двигател на ЕС. В последните месеци обаче захлаждането в отношенията между Ангела Меркел и Еманюел Макрон е очевидно.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още