Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Берлин отказа на руското посолство достъп до Навални

Свят

Берлин отказа на руското посолство достъп до Навални

Снимка:

Руското посолство в Берлин получи отказ от германското външно министерство на искането за консулски достъп до Алексей Навални. Това се посочва в коментар на руското външно министерство, разпространен във връзка с изявленията на служители на ФРГ по време на дебатите в Бундестага, съобщава БГНЕС.

Руското външно министерство обърна внимание на факта, че според него степента на изкуствено раздутата истерия около Навални в Германия не намалява. От министерството подчертаха, че считат изявленията на германските политици, изразени по време на дебати в Бундестага относно твърдяната липса на готовност в Русия за диалог с Германия в рамките на съществуващите специализирани двустранни механизми, за откровена лъжа.

„В това отношение напомняме, че германската страна продължава да игнорира предложенията за установяване на практическо сътрудничество в интерес на изясняване на обстоятелствата от така нареченото „отравяне“ на Навални в рамките на правна помощ и консултации. На 24 септември тази година Генералната прокуратура Русия вече е подготвила четвърто искане за правна помощ в това отношение, което е изпратено на германската страна. Продължаваме да настояваме да получим отговор на тези апели", се казва в изявлението.

Както добави руското външно министерство, Берлин не реагира на инициативата на лидерите на парламентарните "групи за приятелство" в Държавната дума и Бундестага за провеждане на конструктивно и безпристрастно разследване на инцидента и на писмо от руски депутати, предлагащи да се въведе съвместен руско-германски парламентарен контрол върху разследването на инцидента с Навални.

Москва отбеляза, че при анализ на ситуацията е необходимо да се вземе предвид мнението на германските лекари. "Пристигналите в Русия германски лекари получиха безпрепятствен достъп до Навални, резултатите от лечението му в болницата в Омск и подписаха документи за прехвърляне на пациента под тяхната професионална грижа", припомни дипломатическият отдел.

Руското външно министерство препоръча вдъхновителите на кампанията, целяща демонизиране на Русия и подкопаване на двустранните отношения, да се опомнят. „От своя страна оставаме готови за открит, честен и основан на факти диалог относно ситуацията с Навални“, заключи министерството.  


Коментари (1)

Ник Браво, Берлин!
03.10.2020 18:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още