Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Берлин затяга локдауна въпреки протестите

Свят

Берлин затяга локдауна въпреки протестите

Снимка:

Полицията задържа над 150 човека, протестиращи срещу измененията в закона за ковид мерките

Германският Бундестаг прие поправките в закона за епидемиологична защита на населението, с които се затягат мерките във връзка с пандемията от коронавирус. Гласуването на така нареченият четвърти закон за епидемиологична защита премина на фона на масови протести в центъра на Берлин.

В подкрепа на поправките гласуваха 342-ма депутати, против бяха 250, а 64 се въздържаха, съобщи пресслужбата на парламента.

Приетите текстове засилват правомощията на федералните власти относно въвеждането на ограничителни мерки в борбата срещу разпространението на коронавируса в Германия.

Най-голяма критика си навлече предложението за въвеждането на национален полицейски час от 22:00 до 05:00 часа, за затварянето на училищата и за предприемане на строги ограничения относно работата на магазините.

Предписанията могат да се приложат, ако в рамките на седмица броят на новозаразените надхвърли, съответно, 100, 165 и 150 хиляди човека на 100 000 души население. Тези правила засега ще действат до края на юни.

Очаква се поправките да влязат в сила в събота.

За утре е планирано те да бъдат гласувани от Бундесрата. Освен това законът трябва да бъде подписан от президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Междувременно стана ясно, че полицията е арестувала повече от 150 човека, протестиращи срещу измененията в закона за ковид мерките. За да разпръсне събралите се хиляди демонстранти е използван и сълзотворен газ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още