Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Без камери и с ограничено медийно присъствие на делото срещу Тръмп

Свят

Без камери и с ограничено медийно присъствие на делото срещу Тръмп

Без камери и с ограничено медийно присъствие на делото срещу Тръмп - Tribune.bg
Снимка:

Медиите поискаха пълен достъп за отразяване на процеса

По време на делото срещу 45-ия американски президент Доналд Тръмп няма да бъдат допуснати телевизионни камери в съдебната зала, предава ДПА.

Само петима фотографи ще могат да документират събитието, а репортерите няма да могат да внасят нищо друго в залата освен лаптопи, постанови късно снощи съдията от щатския върховен съд Хуан Мърчан.

„Никога в историята на САЩ на настоящ или бивш президент не са били повдигани обвинения в престъпление. Призоваването в съда на г-н Тръмп предизвика небивал обществен и медиен интерес“, каза той в постановлението.

Новинарски компании, в това число „Ню Йорк дейли нюз“, поискаха на медиите да се даде пълен достъп за отразяване на процеса, но от канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън не излязоха със становище по въпроса, отбелязва агенцията.

Адвокатите на Тръмп обаче поискаха от съдията да отхвърли иска на медиите, като се обосноваха, че присъствието им в съда „ще превърне делото в цирк, ще породи опасения за сигурността и ще бъде в разрез с презумпцията за невинност на Тръмп“.

Защитата на 45-ия президент на САЩ смята, че „засиленото присъствие на медиите неизбежно ще му навреди“.

Експрезидентът планира днес да пледира "невинен", отбелязва БТА.

За съжаление, макар да са искрени и безспорно важни, интересите на новинарските компании трябва да се преценяват в сравнение с други интереси, каза съдия Мърчан относно постановлението.

По-рано Доналд Тръмп пристигна с частния си самолет от щата Флорида в Ню Йорк, където ще се гледа делото срещу него.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети