Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Безос дава 2 млрд. долара на НАСА за мисия до Луната

Свят

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА за мисия до Луната - Tribune.bg
Снимка:

НАСА несправедливо е отдала приоритет на Спейс екс, твърди милиардерът

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу Ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, съобщи Ройтерс.

През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на Илон Мъск договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на Блу Ориджин и на подизпълнителя в областта на отбраната Дайнетикс. НАСА аргументира решението си с предисторията на Спейс Екс в орбиталните мисии, но според Безос без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочни амбиции на НАСА относно Луната или ще се отложат, или ще струват повече, което е срещу националните интереси на САЩ.

Блу Ориджин е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на Спейс Екс. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според Блу Ориджин НАСА несправедливо е отдала приоритет на Спейс екс, като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. „Форбс“. Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, след като той летя с още трима души до ръба на космоса на борда на капсулата Ню Шепард.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Безос, НАСА, луната
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети