Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Безпрецедентно: Населението на Китай намалява

Свят

Безпрецедентно: Населението на Китай намалява

Безпрецедентно: Населението на Китай намалява - Tribune.bg
Снимка:

Това се случва за първи път от десетилетия

За първи път от десетилетия населението на Китай отбелязва спад. Още по-любопитно е че китайците са намалели въпреки отмяната на политиката за едно дете.

Миналата година най-многобройната нация в света е намаляла с 1,27 милиона души. Това не се е случвало в последните 70 години. Това съобщава И Фусян, преподавател в американския Университет на Уисконсин-Мадисън. Спадът обаче е нищожен спад на фона на общото население от 1,39 милиарда. Данните обаче не са официални, националната статистика ще излезе в края на месеца.

Пекин направи опит да ограничи бързо нарастващото си население, като през 70-те година на миналия век въведе политика, която позволяваше на едно семейство да има само по едно дете. През 2016 г. Противоречивата забрана бе отменена. Въпреки това се оказва, че много семейства решават да имат само по едно дете. Специалистите обясняват това с икономическата обстановка в Поднебесната страна. Броят на ражданията е намалял с 2,5 милиона за миналата година, при положение,че властите са очаквали 790 000 новородени повече. Според експерта И Фусян общо за 2018 г. са родени около 10,31 милиона деца. Тенденцията може би е дори необратима, имайки предвид намаляването на броя на жените в детеродна възраст.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати