Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бивш румънски премиер с обвинение за съучастие в злоупотреба при покупка на Covid ваксини

Свят

Бивш румънски премиер с обвинение за съучастие в злоупотреба при покупка на Covid ваксини

Бивш румънски премиер с обвинение за съучастие в злоупотреба при покупка на Covid ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния обяви, че е започнала наказателно разследване срещу бившия премиер Флорин Къцу за съучастие в злоупотреба със служебно положение. Случаят е насочен към закупуване на значително повече дози ваксини срещу COVID-19, отколкото е необходимо по време на пандемията, въпреки че Румъния можеше да използва опцията за отказ по европейския механизъм.

Прокурорите казват, че на 19 април 2021 г. и 13 май 2021 г. Кицу, който беше министър-председател по това време, „в нарушение на законовите разпоредби и без никакви документи/анализи, удостоверяващи необходимостта от покупката“, е одобрил два издадени меморандума. от Министерството на здравеопазването, което позволи придобиването на значително повече дози ваксини на Pfizer и Moderna от необходимото (тъй като 10,7 милиона души са отговаряли на условията за ваксинация).

По този начин, въпреки че приблизително 37,58 милиона дози, закупени преди 1 януари 2021 г., биха били достатъчни за ваксиниране на повече от 23 милиона души, чрез действията си бившият премиер е улеснил закупуването на допълнителни 43,35 милиона дози ваксини на стойност над 825 600 евро без ДДС.

По искане на НДБК, румънският сенат гласува наскоро за премахване на имунитета на бившия премиер Флорин Кицу, който в момента е депутат от либералите, за да позволи започване на разследването по този случай.

Разследвани са също бившите здравни министри Влад Войкулеску и Йоана Михаила. На 27 ноември президентът Клаус Йоханис представи на министъра на правосъдието Алина Горгиу исканията за започване на наказателни производства срещу двамата бивши правителствени служители.

И тримата обвиняеми отрекоха да са извършили нередности и казаха, че се доверяват на съдебните процедури, за да разкрият истината.

Флорин Къцу беше министър-председател почти година, от декември 2020 г. до ноември 2021 г., а в момента е депутат в горната камара на парламента (Сената). Влад Войкулеску беше министър на здравеопазването между декември 2020 г. и април 2021 г., наследен от Йоана Михаила, която ръководеше министерството до септември 2021 г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети