Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст

Свят

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст - Tribune.bg
Снимка:

Почина Хенри Кисинджър - един от топ дипломатите в света. Той беше държавен секретар на САЩ и носител на Нобелова награда за мир.

Кисинджър е издъхнал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът.

Неговата звезда обаче оставя ярка следа, защото до последният си дъх той продължи да консултира поколения лидери.

Хайнц Алфред Кисинджър е роден в еврейско семейство от средната класа в Бавария. Учи политология в Харвард и печели популярност с книгата си от 1957 година „Ядрената война и външната политика“, в която подкрепя ограничената употреба на ядрени ракети.

В разгара на Студената война Кисинджър става съветник по националната сигурност на президента Ричард Никсън. Славно е пътуване на Никсън до Китай през 1972 година, с което слага край на 23-годишната дипломатическа изолация на Пекин. По-късно договаря изтеглянето на американската армия от Южен Виетнам, за което получава Нобеловата награда за мир. Кисинджър е и в основата на договарянето на край на войната Йом Кипур в Близкия изток през 1973 година.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш заяви, че САЩ са „загубили един от най-надеждните и отличителни гласове по отношение на външните работи“.

Тони Блеър го описа като артист на дипломацията, като каза, че Кисинджър е бил мотивиран от „истинската любов към свободния свят и необходимостта да го защитава“.

Дъщерите на президента Ричард Никсън заявиха, че историята на живота на Кисинджър е толкова уникална - и толкова напълно американска „Хенри Кисинджър ще бъде запомнен дълго с многобройните си постижения в напредъка на каузата на мира“, се казва в изявлението. Но ние никога няма да забравим неговия характер.

През годините обаче Кисинджър също беше обект на язвителни критики от онези, които го обвиниха в съперничество със Съветския съюз за правата на човека и подкрепа на репресивни режими по света, включително Аугусто Пиночет в Чили.

Гневът срещу негови политики, включително за Камбоджа и Аржентина, го преследваха дори в смъртта. Rolling Stone публикува некролога му под заглавието „Хенри Кисинджър, военнопрестъпникът, обичан от управляващата класа на Америка, най-накрая почина“.

Кисинджър обаче отхвърляше критиките. „Това е отражение на тяхното невежество“, заяви държавникът пред CBS в интервю малко преди 100-ия си рожден ден.

Дори след като навърши 100 години, Кисинджър продължи да води активен живот, включително направи изненадващо посещение този юли в Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.

Посещението раздразни Белия дом и накара говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби да изрази съжаление, че гражданин е имал достъп до китайски лидери, докато правителството на САЩ - не.

По време на интервю за ABC през юли 2022 г. Кисинджър беше попитан дали иска да оттегли някое от решенията си през годините.

„Цял живот съм мислил за тези проблеми. Това е мое хоби, както и занимание“, споделя той. „Препоръките, които направих, бяха най-добрите, на които бях способен тогава.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети