Бившият готвач на Садам Хюсеин разказва…
Самите готвачи били длъжни да опитват храната или имало дегустатори-затворници от иракските затвори, които тествали за отрова
Да се нахрани диктаторът от Багдат, не било проста задача. Той бил голям лакомник и ненавиждал много западни блюда, но много обичал маслини от Голанските възвишения. Други храни, с които се хранел били скаридите, овчи пържоли, месо от бик. Предписана му била диета и предпочитал повече пилешкото месо. Обичал краставици и домати, много обичал супите и избягвал сладкото.
Имал слабост към знаменитото камилско мляко. Предпочитал храната с по-малко сол и зехтин. Тогава я намирал за вкусна.
Имало специална зала с рентгеново оборудване, за да се изследва храната дали няма отрова в нея. След това храната постъпвала в подземията, където работели готвачи от цяла Европа. В кухнята му имало два екипа.
Понякога събуждал готвачите в 5-6 часа сутринта, за да му опекат прясна риба, която е уловил сам при изгрев. Когато бил в добро настроение, отивал в кухнята и участвал заедно с готвачите в приготвянето.
Казвал, че това го успокоява.
Три месеца преди американското нападение спрял да се отдава на това занимание. Не се доверявал на никого. Рядко отивал някъде без личните си готвачи от страх да не бъде отровен.
В Багдатските дворци строго следели работата им и от всяко блюдо вземали проба и я изпращали в лабораторията за анализ. И самите готвачи били длъжни да опитват храната или имало дегустатори-затворници от иракските затвори. През 1996 година все пак един готвач опитал да го отрови и веднага бил екзекутиран.
Въпреки своята избухливост и унижения на персонала, Садам им правел понякога подаръци. Раздавал на своето обкръжение свои вещи - вратовръзки, английски мокасини, няколко медала, фотоапарат.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/svqt/bivshiyat-gotvach-na-sadam-hiusein-razkazva/
Коментари (0)
Добави коментар