Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович показа среден пръст

Свят

Бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович показа среден пръст

Бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович показа среден пръст - Tribune.bg
Снимка:

Поводът е изказване на хърватски политик, който иска жените да не правят аборти след изнасилване

Колинда Грабар-Китарович се усмихна и показа среден пръст на ултраконсервативен политик, предаде ДПА.

Бившият хърватски президент се възмути от изказване на Мирослав Шкоро, който беше неин съперник на президентските избори миналата година и лидер на движение „Отечество“. Той предлага жените, които са забременели след изнасилване, да не правят аборти.

Не е странно, че абортите са част от политическите дебати в Хърватия, тъй като страната е предимно католическа и съответно силно консервативна. Темата беше коментирана в предизборен дебат преди парламентарните избори на 5 юли в страната.

„Присъединявам се към жените, които надигат глас срещу всеки, който иска да ни върне векове назад в миналото. Времето, когато една жена седеше в ъгъла, чакайки какво ще каже нейният мъжкар, е отминало“, категорична е Грабар-Китарович, която изрази красноречиво мнението си за коментара на Шкоро с думи и жестове.

Според него животът трябва да бъде защитаван докрай и държавата има безброй механизми да помогне на всяка жена и майка в такава ситуация. Той смята, че ако една жена забременее по време на изнасилване, тя трябва да разговаря със семейството си и тогава да реши как да постъпи.

И други известни жени в Хърватия последваха примера на Колинда Грабар-Китарович и показаха същия жест на Шкоро. Той от своя страна се опита да поправи гафа, като заяви, че изявлението му е извадено от контекст.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още