Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Блинкен призова Русия са се изтегли от Украйна, ако не планира инвазия

Свят

Блинкен призова Русия са се изтегли от Украйна, ако не планира инвазия

Блинкен призова Русия са се изтегли от Украйна, ако не планира инвазия - Tribune.bg
Снимка:

В същото време Борис Джонсън е на визита в Киев, където призова за единност

„Сега е времето Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, ако не планира инвазия". Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен пред руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор, пишат световните агенции.

В телефонно обаждане, продължило около 30 минути, Блинкен и Лавров са провели професионален и доста откровен разговор, но не е имало пробив.

„Продължаваме да чуваме тези уверения, че Русия не планира да нахлуе, но със сигурност всяко действие, което виждаме, казва друго, с продължаващото натрупване на войски, тежки оръжия, придвижване към границата“, казва официален източник, пожелал анонимност. 

Вашингтон е изразил готовността си да продължи конструктивния диалог с Москва, включително и за гарантирането на сигурността на двете страни.

Лавров на свой ред обясни, че Съединените щати се фокусират върху важни, но второстепенни въпроси, касаещи сигурността на Русия.

В същото време британският премиер Борис Джонсън пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски на фона на изостреното напрежение с Русия. 

Джонсън каза, че утре ще разговаря с президента Путин, като добави, че има „ясна настояща опасност".

Той казва, че Путин „държи пистолет“ към главата на Украйна и се опитва да „подкопае огромните печалби“ от предходните десетилетия и да „преначертае картата на сигурността на Европа“.

„ В този момент е жизненоважно да застанем заедно по отношение на Украйна“, добави Джонсън.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати