Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Блинкен: Там, където Путин имаше за цел да покаже сила, той разкри слабост

Свят

Блинкен: Там, където Путин имаше за цел да покаже сила, той разкри слабост

Блинкен: Там, където Путин имаше за цел да покаже сила, той разкри слабост - Tribune.bg

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни как непровокираното нахлуване на Русия в Украйна укрепи Алианса на НАТО, правейки го по-голям, по-силен, по-обединен и по-актуален от всякога.

„Това беше коренна промяна, която би била немислима преди малко повече от година.“ Това каза той по време на речта си в Хелзинки, Финландия на 2 юни.

„Преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, всеки четвърти финландец подкрепяше присъединяването на страната към НАТО. След него вече трима от четирима финландци подкрепят присъединяването. За финландците не е трудно да си се представят на мястото на украинците“, коментира той.

„Подобно на Путин в Украйна, когато Сталин не успя да преодолее яростната и решителна съпротива на финландците, той премина към стратегия на терор, изгаряйки цели села и бомбардирайки толкова много болници от въздуха, че финландците започнаха да покриват отличителните знаци на Червения кръст по покривите. Подобно на милионите украински бежанци днес, стотици хиляди финландци бяха прогонени от домовете им от съветската инвазия. За много финландци паралелите между 1939 г. и 2022 г. са поразителни. И не грешат“, заяви държавният секретар на САЩ.

„Ние очертахме два възможни пътя за Москва: пътят на дипломацията, който може да доведе до по-голяма сигурност за Украйна, за Русия, за цяла Европа; или пътят на агресия, който би довел до тежки последици за руското правителство. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че независимо кой път избере президентът Путин, ние ще бъдем готови“, подчерта Блинкен.

Публикуваме изказването му със съкращения:

„Бяха ясни стъпките, които Русия ще предприеме: първо измисляне на претекст, а след това използване на ракети, танкове, войски, кибератаки за нанасяне на удари по предварително идентифицирани цели, включително Киев, с цел сваляне на демократично избраното правителство на Украйна и изтриване на Украйна от карта като независима държава. Надявахме се – надявахме се – да се окаже, че грешим. За съжаление бяхме прави. Седмица след предупреждението ми към Съвета за сигурност президентът Путин нахлу. Украинците смело защитаваха своята нация. И ние действахме бързо, решително и в унисон със съюзниците и партньорите, за да направим точно това, което казахме, че ще направим: подкрепа на Украйна, налагане на санкции на Русия, укрепване на НАТО – всичко това с нашите съюзници и партньори. И с нашата колективна подкрепа, Украйна направи това, което каза, че ще направи: защити своята територия, своята независимост, своята демокрация.

Искам да изложа многото причини, заради които агресивната война на Путин срещу Украйна е стратегически провал, който значително намали силата на Русия, нейните интереси и влиянието ѝ за години напред. И също така ще споделя нашата визия за пътя към справедлив и траен мир. Когато погледнете дългосрочните стратегически цели и целите на президента Путин, няма съмнение: Русия е значително по-зле днес, отколкото беше преди пълномащабното си нахлуване в Украйна – военно, икономически, геополитически. Там, където Путин имаше за цел да покаже сила, той разкри слабост. Там, където искаше да разедини, той обедини. Това, което се опита да предотврати, той ускори. Този резултат не е случаен. Това е пряк резултат от смелостта и солидарността на украинския народ и преднамерените, решителни и бързи действия, които ние и нашите партньори предприехме в подкрепа на Украйна.

Инвазията на Русия накара Европейския съюз да работи повече със САЩ и НАТО отвсякога. ЕС и неговите държави-членки са предоставили над 75 милиарда долара военна, икономическа и хуманитарна подкрепа на Украйна. Това включва 18 милиарда долара помощ за сигурност, от системи за противовъздушна отбрана до танкове Leopard и боеприпаси. Координирайки се в тясно сътрудничество със САЩ, Обединеното кралство и други партньори, ЕС стартира най-амбициозните си санкции досега, замразявайки над половината от суверенните активи на Русия. А европейските нации приеха повече от 8 милиона украински бежанци, повечето от които не само получиха достъп до обществени услуги, но и правото да работят, да учат.

Десетилетия наред Москва работеше за задълбочаване на зависимостта на Европа от руския петрол и газ. След пълномащабната инвазия на президента Путин Европа направи бърз и решителен завой далеч от руската енергия. Преди инвазията на Путин европейските страни внасяха 37 процента от своя природен газ от Русия. Европа намали това с повече от половината за по-малко от година. През 2022 г. страните от ЕС са генерирали рекордна една пета от своята електроенергия чрез вятър и слънце – повече електроенергия, отколкото ЕС е генерирал чрез въглища, газ или друг източник на енергия. Съединените щати от своя страна повече от удвоиха нашите доставки на газ за Европа, а нашите азиатски съюзници – Япония, Република Корея – също се активираха, за да увеличат доставките за Европа.

Президентът Путин прекара две десетилетия, опитвайки се да надгради руската армия в модерна сила, с авангардни оръжия, рационализирано командване и добре обучени, добре оборудвани войници. Кремъл често твърдеше, че разполага с втората най-силна армия в света и мнозина вярваха в това. Днес мнозина виждат руската армия като втората по сила в Украйна. Нейното оборудване, технология, лидерство, войски, стратегия, тактика и морал се провалят – дори когато Москва нанася опустошителни, безразборни и неоправдани щети на Украйна и украинците. Смята се, че Русия е дала повече от 100 000 жертви само през последните шест месеца, докато Путин изпраща вълна след вълна руснаци в месомелачката, която сам направи.

Президентът Путин искаше да превърне Русия в глобална икономическа сила. Неговата инвазия циментира дългогодишния му неуспех да диверсифицира икономиката на Русия, да укрепи нейния човешки капитал, да интегрира напълно страната в глобалната икономика. Днес руската икономика е бледа сянка на това, което беше, и частица от това, което можеше да бъде, ако Путин инвестираше в технологии и иновации, а не в оръжия и война. Чуждестранните резерви на Русия са намалели с повече от половината, както и печалбите от нейните държавни предприятия. Повече от 1700 чуждестранни компании са намалили, преустановили или прекратили дейността си в Русия от началото на инвазията. Това са десетки хиляди изчезнали работни места, огромно бягство на чуждестранен опит и милиарди долари пропуснати приходи за Кремъл.

Милион души избягаха от Русия, включително много от най-добрите IT специалисти в страната, предприемачите, инженерите, лекарите, професорите, журналистите, учените... Безброй художници, писатели, режисьори, музиканти също са напуснали, не виждайки бъдеще за себе си в страна, в която не могат да се изразяват свободно.

Основната цел на президента Путин – всъщност неговата мания – беше да заличи самата идея за Украйна – нейната идентичност, нейните хора, нейната култура, нейната територия. Но и тук действията на Путин предизвикаха обратния ефект. Никой не е направил повече за укрепване на националната идентичност на Украйна от човека, който се опита да я заличи. Никой не е направил повече за задълбочаване на единството и солидарността на украинците. Никой не е направил повече, за да засили решимостта на украинците да напишат собственото си бъдеще по собствените си правила.

Украйна никога няма да бъде Русия. Украйна стои суверенна, независима, твърдо контролираща собствената си съдба. В това – основната цел на Путин – той се провали най-зрелищно.

Позволете ми да кажа това директно на руския народ: Съединените щати не са ваш враг. Ние не можем да изберем вашето бъдеще вместо вас и няма да се опитаме да го направим. Но също така няма да позволим на президента Путин да наложи волята си на други нации. Москва трябва да се отнася към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на своите съседи със същото уважение, което изисква към Русия.

В предстоящите седмици и месеци САЩ ще продължат да работят с Украйна, с нашите съюзници и партньори – и с всички страни, посветени на подкрепата за справедлив и траен мир, основан на тези принципи.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети