Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Блинкен замина за Украйна на фона на опасенията за руска инвазия в страната

Свят

Блинкен замина за Украйна на фона на опасенията за руска инвазия в страната

Блинкен замина за Украйна на фона на опасенията за руска инвазия в страната - Tribune.bg
Снимка:

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен замина за Украйна на фона на нарастващите опасения за руска инвазия в страната, предава Би Би Си.

Блинкен ще проведе разговор с президента Владимир Зеленски в Киев, преди да се срещне със своите британски, френски и германски колеги в Берлин.

В петък той ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Женева. Русия многократно отрича всякакви планове за атака срещу съседна Украйна.

Във вторник обаче висши американски служители заявиха, че Москва може да започне инвазия във всеки един момент.

Говорителят на Белия дом Джен Саки каза пред репортери, че струпването на десетки хиляди войници на Русия близо до границата й с Украйна е създало „изключително опасна ситуация".

Представителка на Държавния департамент на САЩ предупреди за придвижване на руски войски днес в Беларус:

„Фактът, че наблюдаваме тези придвижвания в Беларус, очевидно дава на руснаците нов вариант, ако решат да предприемат по-настъпателни военни действия срещу Украйна.“

Очаква се Блинкен в рамките на обиколката в Европа да опита да засили подкрепата сред западните съюзници, за да наложи това, което официалните лица нарекоха „масивни последици и тежки икономически разходи за Русия“, ако има инвазия.


Топ новини

виж още
Актуална тема