Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Близо 80 на сто инфлация за юли отчита Турция

Свят

Близо 80 на сто инфлация за юли отчита Турция

Близо 80 на сто инфлация за юли отчита Турция - Tribune.bg
Снимка:

Инфлация от близо 80 на сто отчита Турция през юли на годишна база, съобщи Турският статистически институт (Тюркстат), предава телевизия ТРТ Хабер. Според анализатори ускоряването на инфлацията за 14-ти пореден месец е резултат от слабата турската лира и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо силно поскъпване на цените на суровините. По-рано през юли Турската централна банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 14% въпреки рязко повишаване на цените в страната, като банката отново заяви, че очаква да започне понижение на инфлацията.

Въпреки това равнището на инфлацията в страната през юли е нараснало с 2,37 % в сравнение с предходния месец, а увеличението спрямо декември м.г. е от 45,72 %. 

В сравнение с юли 2021 г. инфлацията миналия месец се е повишила със 79,60 на сто, показват данните на Тюркстат.

Най-голям скок на цените през юли в сравнение с предходния месец се отчита в сектора на здравеопазването - 6,98 процента. Същевременно лек спад от 0,85 на сто има в цените за транспорт.

На годишна база, обаче, транспортът е с най-голямо поскъпване от 119,11 %, а най-малко са се повишили цените на услугите в комуникациите - 25,79 на сто.

В същото време цените на производител (PPI индекса на производствените цени) се повишиха през юли с 5,17% спрямо предходния месец и нараснаха с цели 144,61% спрямо юли 2021 г.  Това е ясен знак, че потребителската инфлация в Турция ще продължава да нараства силно през следващите месеци.

Инфлацията в Турция се превръща в горещ политически въпрос преди общите избори през следващата година - широко разглеждани като най-тежките от две десетилетия управление на Ердоган.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати