Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Близо до България: Румънско село става най-голямата въздушна база на НАТО в Европа

Свят

Близо до България: Румънско село става най-голямата въздушна база на НАТО в Европа

Близо до България: Румънско село става най-голямата въздушна база на НАТО в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Базата се намира на 180 км от Варна и на 300 км от Одеса

Шест изтребителя Eurofighter Typhoon на RAF са на пистата за рулиране, двигателите на два от тях реват. Наземният персонал бърза да се погрижи за последните детайли преди излитане.

Това е само част от атмосферата в бъдещата най-голяма база на НАТО в Европа – „Михаил Когълничану“ (МК) в Румъния. Тя носи името на най-близкото село , което само по себе си е кръстено на политик от 19-ти век.  Необичайно е именно това място да стане най-голямата база на НАТО в Европа, по-голяма дори от Рамщайн в Германия, пише Би Би Си.

Руският президент Владимир Путин оправда войната си в Украйна с това, че НАТО навлиза в европейския фланг на Русия. В отговор на неговото нахлуване повече фигури се придвижиха напред на шахматната дъска на НАТО.

Базата скоро ще разполага с ескадрила от румънски F-16 - закупени наскоро от Норвегия - както и безпилотни самолети MQ-9 Reaper и военен град, през който армията, военновъздушните сили и флотът на НАТО ще преминават на ротационен принцип от 32 държави.

Последните пристигащи са финландците. Само на 20 км (12 мили) от брега на Черно море, базата е на 300 км от Одеса и на 400 км от Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Справка на Tribune показва, че базата се намира на 180 км от Варна. 

За пилота на RAF флотски лейтенант Чарли Таг това е третото и последно дежурство тук.

„Тук има много повече американско присъствие, много инфраструктура, помещения, персонал и оборудване“, обяснява Таг и допълва, че нахлуването на Русия в Украйна е променило както районите, над които лети, така и стратегическата позиция на мисията.

През 2021 г., по време на последната му обиколка, пилотите на изтребители на НАТО са летели далеч над международни води в Черно море. Сега те се придържат към зоната от 12 морски мили над румънските и българските териториални води, „за да избегнат недоразумения, ескалиращи ситуации с руснаците“.

„Досега бяхме тук по-скоро като възпиращ фактор за всяка руска агресия. Сега обаче сме по-скоро за успокоение на други страни от НАТО, включително Румъния, че сме на място и сме готови да се защитаваме“, разказва още Таг.

Откакто е пристигнал, не е имало нужда от прихващане на руски самолет, въпреки че при предишни мисии се е случвало над Балтийско море.

„Те понякога се объркват - това не противоречи международното право, имат право да го направят. Ако това се случи ние ще разположим самолет до неприятелския самолет. От гледна точка на позиционирането това показва на руснаците, че сме активни. Летим с въоръжени самолети, така че изпращаме ясно послание. Това ни осигурява и ценна разузнавателна информация, защото записваме серийните номера на самолетите и оръжията, които носят и така това се вписва в цялата разузнавателна картина.

Късно през нощта в британския комплекс на базата той наблюдава на екраните на радарите си развоя на войната в съседна Украйна.

„Виждаме как безпилотни самолети на Шахед навлизат в Одеса“, разказва той.

Въпреки че самолетите на НАТО избягват излишни срещи с руснаците, има два известни инцидента над Черно море. През септември 2022 г. руски пилот не разбира командата от наземния контрол и за малко не сваля британски самолет за разузнаване с 30-членен екипаж, пише още Би Би Си.

През март 2023 г. пък американски безпилотен самолет MQ-9 Reaper, летящ от Румъния, е умишлено свален от руски изтребител SU-27 Flanker по време на полет над международни води.

Британският пилот Чарли Таг показва самолета си. Отблизо Typhoon изглежда мощен, но малко остарял.Но оръжията, обяснява той, се надграждат през цялото време. Вече може да пуска три различни вида бомби.

„В момента монтираме и нови радари, които ще ни позволят да откриваме и поразяваме заплахи на още по-голямо разстояние“, обяснява Таг в заключение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати