Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Bloomberg“: ЕС има план как да купува руски газ

Свят

„Bloomberg“: ЕС има план как да купува руски газ

Bloomberg: ЕС има план как да купува руски газ - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ, без да нарушава европейските санкции и без да спазва изискването на Русия да плаща в рубли, съобщи информационна агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Европейската комисия е съобщила на държавите членки на ЕС на среща при закрити врата, че в новите насоки ще се поясни, че компаниите могат да откриват сметки в Газпромбанк, но трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че считат договорните си задължения за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да счита действията на компаниите за нарушение на санкциите.

По време на срещата възникнали редица разногласия по този въпрос. Докато Германия, Унгария, Франция и Италия подкрепят предложения план, то Полша има въпроси относно правната страна на новото решение. Нейните представители предложили среща на ниво посланици на ЕС за допълнителни дискусии. Някои страни изразили недоволство, че новите насоки не дават точни указания дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в Газпромбанк. Както отбелязва агенцията, този аспект е един от ключовите, тъй като преди това откриването на сметка в рубли се е считало за нарушение на санкциите, въпреки че не е било записано на хартия.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че около 20 европейски компании вече са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставките на руски газ, а други 14 са поискали списък с документи, необходими за откриването на такива сметки.


Топ новини

виж още
Актуална тема