Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Bloomberg: Руски тролове подклаждат протестите във Франция

Свят

Bloomberg: Руски тролове подклаждат протестите във Франция

Bloomberg: Руски тролове подклаждат протестите във Франция - Tribune.bg
Снимка:

Стотици акаунти, свързани с Кремъл, разпространяват невярна информация за демонстрациите

Руски тролове подклаждат протестите във Франция, съобщава Bloomberg. Около 600 акаунта в „Туитър“, за които се знае, че популяризират вижданията на Кремъл, сега се занимават основно с протестите на „жълтите жилетки“. Това посочва Алиансът за гарантиране на демокрацията, звено на Германския фон „Маршал“ на САЩ, които наблюдават тези акаунти, както и друга про-кремълска активност.

Профилите в „Туитър“, наблюдавани от Алианса, обикновено съдържат американски или британски новини. Но френските протести "са на върха" на тяхната дейност в продължение на поне една седмица. Това коментира анализаторът на социалните медии във Фонда Брет Шафер.

"Това е доста силна индикация, че има интерес към преувеличаване на конфликта" за публиката извън Франция, смята той.

Основна тема на последните съобщения е, че френските правоохранителни органи са на ръба на бунта. Това твърдение, което изглежда не се подкрепя от факти, наподобява други кампании за дезинформация, подкрепени от Кремъл, които се опитват да доведат до недоверие в западните правителства и да показват, че либералните демокрации са в упадък, казва Шафер.

Еманюел Макрон успешно избегна кибератаки и фалшивите новини, с които Кремъл се опита да повлияе на предизборната му кампания през 2017 г. Сега, когато Франция е обхваната от протести, руснаците изглежда са се върнали - и може би попаденията им са по-близко до целта, пише Bloomberg.

Голяма част от излъчвания материал идва от руски държавни медии, включително новинарският уебсайт "Спутник", RT и Ruptly, посочват от Bloomberg. И дават конкретен пример за фалшива новина, разпространявана от тях.

"Спутник" и RT разпространиха видео на полицаи в югозападния град Пау, които махат своите шлемове по време на протеста. В новината на руските медии се посочва, че това било знак на солидарност с протестиращите. Местната полиция и журналисти, които са били на самото събитие, обаче отрекоха това. Някои полицаи са свалили шлемовете си, за да разговарят с протестиращите и след това отново са ги сложили.

Макрон се оплаква многократно по време на кампанията си през 2017 г., че медиите, контролирани от Кремъл, разпространяват фалшиви новини за него, защото е заел по-твърда позиция спрямо Русия, отколкото опонентите му за президентския пост тогава.

Кампанията на Макрон е била атакувана и многократно чрез имейл-фишинг атаки, наподобяващи тези, използвани от Русия, срещу организациите на Демократическата партия в САЩ, пише още Bloomberg.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати