Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

Свят

Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

Снимка:

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС

Европейският съюз разчита, че до лятото на тази година ще бъдат ваксинирани най-малко 70% от възрастното население на общността, съобщи агенция Блумбърг. Очаква се утре в Европейската комисия да бъде представена новата стратегия на ЕС за ваксинирането.

До март 2021 г. държавите-ченки трябва да ваксинират не по-малко от 80 % от медицинските и социалните работници и хората на възраст над 80 години, а до лятото на 2021 г. трябва да се ваксинират най-малко 70 % от възрастното население, се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Съгласно проекта, до края на януари ЕК ще съгласува с държавите-членки протокола за ваксинация, който да бъде признат и използван в системата на здравеопазването на територията на Европейския съюз и да се прилага в глобален мащаб след съгласуване със Световната здравна организация. Подобни сертификати ще могат да заменят карантината и изискването за тестване, уточнява Блумбърг.

По-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че създаването на ваксинационен сертификат, взаимно признат от държавите от ЕС, е медицинска необходимост, потвърждаващ препоръките на СЗО. Засега, обаче, не е решен въпросът с правния аспект на такъв документ.

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, по време на която ще бъдат обсъдени въпросите с ваксинирането, включително проблема с въвеждането на сертификат, както и системното задържане на доставката на ваксини от компания Pfizer заради проблеми с логистиката и недостатъчните производствени мощности.

Държавите от ЕС работят върху създаването на електронна база данни за нивото на имунитет срещу COVID-19 и върху разработването на признат от всички страни ваксинационен сертификат, съобщи днес заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.

ЕС възнамерява да увеличи производството на одобрените ваксини срещу коронавирус на своя територия, като разшири инвестициите в нови промишлени мощности и препрофилира съществуващите в момента компании. Очаква се тази стъпка да помогне за преодоляването на проблемите с процеса на доставките.

Към момента ЕК е подписала с шест компании договори за производство на ваксини срещу коронавирус за 2,3 млрд. дози.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още