Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

Свят

Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано - Tribune.bg
Снимка:

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС

Европейският съюз разчита, че до лятото на тази година ще бъдат ваксинирани най-малко 70% от възрастното население на общността, съобщи агенция Блумбърг. Очаква се утре в Европейската комисия да бъде представена новата стратегия на ЕС за ваксинирането.

До март 2021 г. държавите-ченки трябва да ваксинират не по-малко от 80 % от медицинските и социалните работници и хората на възраст над 80 години, а до лятото на 2021 г. трябва да се ваксинират най-малко 70 % от възрастното население, се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Съгласно проекта, до края на януари ЕК ще съгласува с държавите-членки протокола за ваксинация, който да бъде признат и използван в системата на здравеопазването на територията на Европейския съюз и да се прилага в глобален мащаб след съгласуване със Световната здравна организация. Подобни сертификати ще могат да заменят карантината и изискването за тестване, уточнява Блумбърг.

По-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че създаването на ваксинационен сертификат, взаимно признат от държавите от ЕС, е медицинска необходимост, потвърждаващ препоръките на СЗО. Засега, обаче, не е решен въпросът с правния аспект на такъв документ.

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, по време на която ще бъдат обсъдени въпросите с ваксинирането, включително проблема с въвеждането на сертификат, както и системното задържане на доставката на ваксини от компания Pfizer заради проблеми с логистиката и недостатъчните производствени мощности.

Държавите от ЕС работят върху създаването на електронна база данни за нивото на имунитет срещу COVID-19 и върху разработването на признат от всички страни ваксинационен сертификат, съобщи днес заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.

ЕС възнамерява да увеличи производството на одобрените ваксини срещу коронавирус на своя територия, като разшири инвестициите в нови промишлени мощности и препрофилира съществуващите в момента компании. Очаква се тази стъпка да помогне за преодоляването на проблемите с процеса на доставките.

Към момента ЕК е подписала с шест компании договори за производство на ваксини срещу коронавирус за 2,3 млрд. дози.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати