Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Боеве край украинска АЕЦ предизвикаха пожар и върнаха спомени за кошмара „Чернобил“ (ОБОБЩЕНА)

Свят

Боеве край украинска АЕЦ предизвикаха пожар и върнаха спомени за кошмара „Чернобил“ (ОБОБЩЕНА)

Боеве край украинска АЕЦ предизвикаха пожар и върнаха спомени за кошмара Чернобил (ОБОБЩЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Съобщава се, че украинските пожарникари с часове не са допускани да потушат огъня

Радиационната безопасност на Европа отново беше поставена на карта от руската инвазия в Украйна. Рано сутринта в петък Украйна съобщи, че руска атака срещу атомната електроцентрала е предизвикала пожар в района, който може да се разпространи и да засегне ядрените блокове.

„В резултат на обстрела на Запорожската атомна електроцентрала от руските войски избухна пожар“, заяви говорителят на централата Андрей Туз.

От пожарните сили на Украйна твърдят, че са били възпрепятствани да стигнат до мястото на огъня от страна на руските части. Били са допуснати в 05:20 ч. местно време и са успели да се справят с огъня в рамките на около час, съобщават от Службата за извънредни ситуации на Украйна

Новината за огъня изправи на нокти цяла Европа, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до „ядрен терор“ и иска да „повтори“ ужаса Чернобил.

„Нито една държава, освен Русия, не е стреляла по ядрени енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната държава сега прибягна до ядрен терор“, заяви Зеленски във видеопослание.

През нощта е имало и разговор Зеленски – Джо Байдън за ситуацията с АЕЦ-а.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в свое изявление днес призова всички военни сили, действащи около Енергодар, да се въздържат от насилие в близост до централата.

В сряда той заяви, че атомните електроцентрали в страната „трябва да могат да продължат да работят без заплахи за безопасността и сигурността. Всяка авария, причинена в резултат на военния конфликт, може да има изключително сериозни последици за хората и околната среда, както в Украйна, така и извън нея“.

„Директорът на централата заяви, че ядрената безопасност вече е гарантирана. Според отговорните за централата лица пожарът е засегнал учебна сграда и лаборатория“, написа във Facebook Олександър Старух, ръководител на военната администрация на Запорожка област. В населените места в района обаче няма ток и вода.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати