Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Боинг“ приземи всички самолети 737 Макс 8

Свят

„Боинг“ приземи всички самолети 737 Макс 8

Снимка:

Пилоти са се оплаквали от проблеми със самолета веднага след излитането

Американският производител „Боинг“  спря използването на самолетите 737 Макс 8. Приземени ще останат всички 371 самолета от този вид.

Решението идва след нови разкрития около катастрофата в Етиопия от неделя, при която загинаха 157 души. Тя бе втората в рамките на пет месеца с този вид пътнически самолет. През октомври в Индонезия при разбиването на 737 Макс 8 загинаха 189 души.

Нови доказателства показват, че има много сходно между двете самолетни катастрофи. На мястото на катастрофата в Етиопия има и американски екип. След новите разкрития Федералната агенция на САЩ за авиация и Националното бюро за сигурност на полетите излязоха с позиция, че трябва да се спре използването на този вид самолет.

Така всъщност САЩ се превърнаха в една от последните държави, които забрани използването на 737 Макс 8. Веднага след катастрофата масово авиокомпании обявиха, че спират да използват този самолет, а различни държави забраниха машината да преминава през тяхното въздушно пространство. Европейският съюз, Китай, Индия, Австралия и Канада забраниха полетите на този вид самолети.

„Ние правим всичко възможно, за да разберем причината за инцидентите в партньорство с разследващите, да приложим подобрения в безопасността и да гарантираме, че това няма да се повтори“, посочи изпълнителният директор на „Боинг“  Денис Муйленбург.

Няколко пилоти вече са подали сигнали за проблеми с този самолет. Според доклад на AFP поне четирима пилоти са се оплакали, че малко след излитане самолетът рязко се насочва надолу. При някои спускането надолу започвало веднага след включване на автоматичната система за пилотиране. Системата е нова и се вгражда за пръв път в 737 МАХ. След катастрофата в Индонезия, Боинг разпространи допълнителни инструкции как да се действа, ако данните от сензорите на системата за ъгъла на атака са грешни.

Черните кутии на разбилия се в Етиопия самолет са изпратени за анализ във Франция.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив