Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борел: ЕС няма да допусне Украйна да остане без оръжие

Свят

Борел: ЕС няма да допусне Украйна да остане без оръжие

Борел: ЕС няма да допусне Украйна да остане без оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз няма да позволи на Украйна да остане без оръжия и военна техника в критичен момент на военните действия в Донбас, заяви върховният представител за външната полтика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседание на Съвета по отбрана (заседание на министрите на отбраната) на ЕС, цитират думите му Ройтерс и ТАСС.

„Сега войната е в критичен етап. Не можем да позволим военното оборудване и оръжия на Украйна да се изчерпят", каза той.

Ръководителят на европейската дипломация добави, че страните от ЕС разполагат с достатъчно ресурси, за да продължат да доставят оръжие за Украйна без прекъсване със същата интензивност.

„ЕС разполага с достатъчно ресурси, за да гарантира, че доставките на военно оборудване и оръжия ще продължат без прекъсване на същото ниво толкова дълго, колкото е необходимо", каза Борел, като още веднъж потвърди желанието да се осигури военна победа на Украйна.

Гражданска консултативна мисия на ЕС се завърна в Киев, за да подкрепи граничния контрол и разследвания на военни престъпления, каза Борел. "Нашата консултантска мисия се завърна в Киев днес. Тя ще подпомага украинските власти чрез цивилни дейности при граничния контрол и разследвания на военни престъпления", добави той.

Европейският съюз ще предостави военна помощ в размер на още 500 милиона евро за Украйна. Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 в Северна Германия. тогава той уточни, че военната помощ ще бъде за тежки оръжия като танкове и артилерия, с което помощта на ЕС ще достигне общо 2 милиарда евро.

На въпрос дали страните от ЕС биха могли да финансират доставката на военни самолети за Украйна, той отвърна: "Не, с 500 милиона евро не могат да се доставят много самолети, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на тежките оръжия, необходими за този вид война”.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати