Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борел: ЕС ще си сътрудничи с движение „Талибан”, но няма да го признава политически

Свят

Борел: ЕС ще си сътрудничи с движение „Талибан”, но няма да го признава политически

Снимка:

Европейският съюз ще си сътрудничи със сформираното от радикалното движение „Талибан” правителство на Афганистан, без да го признава политически, заради осигуряването на подкрепа за местното население, обяви днес върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел.

„За да подкрепим населението на Афганистан, трябва да си сътрудничим с новото правителство, което не означава политическото му признаване. Това е просто оперативен диалог”, обясни дипломатът пред репортери по време на неформалната среща на външните министри в Любляна.

Брюксел определя пет критерия за развитие на диалога с движение „Талибан”, които включват борба с тероризма и спазване на човешките права в Афганистан, създаване на преходно правителство, осигуряване на хуманитарен достъп, гарантиране на възможността за напускане на страната на всички, които искат. Европейският съюз има готовност да върне мисията си в Кабул, ако бъдат създадени условия за това от гледна точка на сигурността.

„Ние ще координираме действията си с движение „Талибан”, включително чрез общо присъствие на ЕС в Кабул, създадено от външнополитическата служба на ЕС, ако бъдат създадени необходимите условия за сигурност”, допълни Борел. По думите му ЕС ще създаде политическа платформа с цел сътрудничество със съседите на Афганистан за решаване на въпросите на миграцията и борбата с тероризма и организираната престъпност, включително контрабандата на наркотици и на хора.

На 31 август службата по външни отношения на ЕС обяви пълната евакуация от Афганистан на всички 520 дипломати и служители на мисията на ЕС в Кабул, включително местния персонал и членовете на семействата им.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още