Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борис Джонсън с план за постепенно премахване на ограниченията

Свят

Борис Джонсън с план за постепенно премахване на ограниченията

Снимка:

Училищата в Англия отварят на 8 март

Всички училища в Англия отворят на 8 март в рамките на плана на премиера Борис Джонсън за облекчаване на строгите ограничения, наложени заради COVID-19, съобщава Би Би Си. По-късно Борис Джонсън ще представи в парламента „пътна карта“ за излизане от локдауна.

Ограниченията ще бъдат вдигани на фази и ще е необходимо да са изпълнени четири условия. Първата фаза започва на 8 март, когато се очаква всички училища да отворят врати и да бъдат подновени всички спортни дейности след учебно време. Освен това ще бъдат позволени срещи на открито поединично с член на друго домакинство.

Също така на 8 март новите правила ще позволят на всеки, който живее в дом за социални грижи, да има един редовен посетител, с когото да може да се хване за ръка.

Втората фаза е от 29 март и предвижда събирания на открито до 6 души или две домакинства, включително в частни дворове или градини. Ще бъде разрешено практикуването на спорт на открито като тенис, баскетбол и футбол за възрастни и деца. След 29 март хората ще могат да пътуват и извън техните райони, но без да нощуват, макар че ще остане в сила препоръката да не се пътува.

Четирите условия за постепенното излизане от локдауна са:

Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.

Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на смъртните случаи или нуждаещите се от лечение в болница.                                   

Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

От Даунинг стрийт смятат, че тези условия в момента са налице, ето защо на 8 март ще се пристъпи към първата фаза на излизане от локдауна. BBC посочи, че интересен момент по отношение на четирите условия е това, че завишаването на нивата на заразявания само по себе си не е проблем да се облекчават мерките, освен ако не води и до увеличаване на постъпващите в болници.

Според синдикатите на Острова отхлабването на мерките ще бъде „безразсъдно“, ако всички ученици се върнат на 8 март.

„Ще бъдем предпазливи по отношение на този подход, за да запазим постигнатия до момента напредък“, каза Борис Джонсън.

Въпреки че училищата трябва да творят отново за всички ученици на 8 март, се обмисля връщането да се случи в рамките на няколко дни, за да се въведат мерки като тестване.

Първият етап на облекчаване на ограниченията ще важи за цяла Великобритания, добавиха от Даунинг Стрийт, поради настоящото равномерно разпространение на вируса.

В същото време децата на възраст от три до седем години в Уелс се връщат в класните стаи заедно с някои гимназисти, които имат практически курсове в колежа.

Най-малките ученици в Шотландия също се връщат към присъствено обучение при първата стъпка от поетапното възобновяване на нормалния учебен процес.

В Северна Ирландия децата от детските градини, в предучилищна възраст и ученици от начален етап ще се върнат в класните стаи на 8 март. След две седмици те ще възобновят дистанционното обучение, за да могат по-големите ученици на възраст от 12 до 14 години да се върнат в училище.                                                                                                                                                                                                                         


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още