Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борис Джонсън с първо изявление пред депутатите след глобата за купона през 2020 г.

Свят

Борис Джонсън с първо изявление пред депутатите след глобата за купона през 2020 г.

Борис Джонсън с първо изявление пред депутатите след глобата за купона през 2020 г. - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се премиерът да се извини заради забавлението по време на локдауна

Борис Джонсън ще направи първото си изявление пред парламента, след като бе глобен от полицията за нарушаване на правилата по време на локдауна, съобщава BBC. Очаква се министър-председателят да се извини на депутатите, след като беше глобен заради събиране за рожден ден в кабинета на Даунинг стрийт през юни 2020 г. Съпругата му, както и канцлерът Риши Сунак също бяха глобени заради партито. 

Според опозиционните партии Джонсън умишлено е подвел парламента и може да се настоява за гласуване по този въпрос. Източници на лейбъристите смятат, че това може да включва гласуване дали премиерът е подвел парламента или да го насочи към парламентарна комисия, която да разследва.

След съобщението, че е получил известие за наказание, премиерът Джонсън коментира, че „не отговаря“ на собствените си правила и хората „имат правото да очакват по-добро“ от него.

Консерваторът сър Джефри Клифтън-Браун изтъкна, че на фона на войната в Украйна и последвалата криза с разходите за живот, пред които е изправено Обединеното кралство, отстраняването на премиера ще породи „нестабилност за поне два месеца“, което  „няма да бъде в интерес на страната“.

След като стана първият действащ министър-председател на Обединеното кралство, който беше санкциониран за нарушаване на закона, Джонсън се очаква да твърди, че по-неотложните въпроси - като войната в Украйна - сега трябва да имат приоритет.

Ако Борис Джонсън се оттегли или бъде свален от поста министър-председател, във Великобритания може да бъде създаден „военен кабинет“, за да не се отвлича вниманието от конфликта в Украйна, разкрива намеренията на част от опозицията в. „Гардиън“. Според вестника идеята е на високопоставения консерватор и критик на британския лидер - сър Роджър Гейл. Според него „временната администрация“ може да бъде ръководена от вицепремиера Доминик Рааб, който за кратко пое управлението на страната през 2020 г., когато Джонсън беше хоспитализиран с ковид. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати