Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борис Джонсън: Топ приоритет е подготовката за „твърд“ Брекзит

Свят

Борис Джонсън: Топ приоритет е подготовката за „твърд“ Брекзит

Снимка:

Британският премиер е изпратил писмо до всички в правителството да се готвят за излизане без сделка

Топ приоритет за Великобритания е подготовката за „твърд“ Брекзит. Това се казва в писмо на британския премиер Борис Джонсън до всички правителствени служители, съобщава Ройтерс.

В писмото Джонсън пише, че предпочита да извади страната си от ЕС със сделка, в която обаче няма да има предпазната клауза за Ирландия. „Но признавам, че това може да не се случи. Ето защо спешната и бърза подготовка  за възможността за напускане без сделка ще бъде моят основен приоритет, а той ще бъде и най-важният приоритет за държавните институции“, пише Джонсън.

Новоизбраният премиер на Острова вече отсече, че родината му ще напусне ЕС на 31 октомври – както е договорено. Това ще се случи с или без сделка. Самият Джонсън иска предоговаряне на постигнатото споразумение от предшественичката му Тереза Мей. Европейските лидери обаче са категорични, че сделката е най-добрата, която могат да предложат и тя не подлежи на промяна.  

Мненията за „твърд“ Брекзит във Великобритания са разнопосочни. Според някои страната бързо ще се възстанови от първоначалния шок и ще има дългосрочни ползи от това. Други експерти предупреждават, че напускането на Общността без ясни правила ще е шок не само за Великобритания, но и за световната икономика. Последните лоши икономически резултати от Лондон подкрепят тяхната теза. Различни европейски лидери и експерти също предупреждават, че Брекзит без сделка е най-лошият възможен вариант. Той води след себе си и непредсказуеми последствия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив