Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борис Джонсън вдига данъците във Великобритания

Свят

Борис Джонсън вдига данъците във Великобритания

Снимка:

Във Великобритания ще бъде въведено ново данъчно облагане, за да се плати за реформите в социалния сектор и финансирането на националното здравеопазване, обяви британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън отбеляза, че през следващите три години по този начин ще бъдат събрани 36 милиарда паунда за службите на първа линия в обществения живот.

Планът на премиера обаче е в нарушение на предизборното обещание на торите да не се вдигат данъците, съобщава БНР. Плановете на премиера предвиждат от април следващата година вноските за национално осигуряване да се увеличат с 1,25%. Това означава, че човек с годишен брутен доход от 30 000 паунда ще трябва да плати допълнително още 255 паунда годишно.

Необходими са пари, за да се помогне с голямото изоставане на леченията в болниците, каза премиерът. По повод на критиките на негови съпартийци, че се нарушава предизборния манифест, Борис Джонсън заяви:

„Да, признавам, че това нарушава предизборното обещание, което не е нещо, което правя с лека ръка, но глобалната пандемия не бе залегнала в нито един манифест“.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия на лейбъристите Киър Стармър отбеляза, че проблемите с националното здравеопазване не са само от Covid-19 и че 2 милиона души са били в списъка на чакащите за лечение преди пандемията. Той нарече плана на Джонсън „поставяне на лепенка върху увеличаваща се рана“ и посочи: „Трябва да поискаме от по-богатите да плащат повече. Нескопосаното измамно боравене с дивидентите няма да помогнат. Вместо това правителството поставя бремето основно върху трудещите се хора и бизнесите, които се борят да оцелеят“.

Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд пък напомни на премиера, че въпросите на здравеопазването се решават от властите на самоуправляващите се части на Обединеното кралство, така че е добре Джонсън „да си махне ръцете от шотландското здравеопазване, защото никой не му вярва“.

Директорът на Института за фискални проучвания Пол Джонсън коментира, че финансиране на реформата в социалните грижи от увеличените осигуровките не е правилният начин.

Политически наблюдатели отбелязват, че Борис Джонсън знае, че поема голям риск с този план, като се надява гласоподавателите да му простят за нарушаване на едно обещание, за да бъде изпълнено друго.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още