Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борисов изказа съболезнования на Австрия за загиналите при атаката във Виена

Свят

Борисов изказа съболезнования на Австрия за загиналите при атаката във Виена

Снимка:

Важно е в такива моменти да бъдем единни, заяви премиерът

Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена.Това написа във ФБ българският премиер Бойко Борисов по повод на атентата в австрийската столица.

"Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Себастиан Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", написа още Борисов.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева също осъди терористичния акт във Виена и изрази съболезнования и солидарност с народа на Австрия.

„Дълбоко съм шокирана от новината за въоръжени нападения срещу мирни граждани в центъра на Виена. Позволете ми от името Министерство на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите, и да пожелая бързо оздравяване на ранените“, казва Екатерина Захариева в съболезнователна телеграма до австрийския министър по европейские и международнте отношения на Александер Шаленберг. 

„Българското правителство и общество решително осъждат тези варварски, терористични актове. Не може да съществува никакво оправдание за насилието срещу невинни и невъоръжени хора. Подобни злодеяния предизвикват само гняв и отвращение сред българските граждани“, се посочве още в съболезнователната телеграма от Екатерина Захариева. 

Българският министър на външните работи подчертава и готовността на България за засилване на сътрудничеството и съвместните действия за унищожаване на всяка форма на тероризъм. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователно писмо до председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка по повод терористичните актове в центъра на Виена.

Потресена съм от новините и все по-ужасяващите подробности за варварските, терористични актове в центъра на Виена, посочва в писмото Цвета Караянчева. Тя изразява своите и на българските народни представители искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и към всички пострадали от терористичните нападения граждани.

„Народното събрание на Република България и българското общество решително осъждат всяка форма на тероризъм. Не може и не бива да съществуват оправдания за подобни кръвопролития в нашия общ европейски дом“, заявява председателят на българския парламент. Цвета Караянчева изразява съпричастност с народа на Австрия и потвърждава твърдия ангажимент на България в борбата на международната общност срещу всички прояви на тероризъм.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Виена Михаел Людвиг във връзка с трагедията, случила се в австрийската столица. „Приемете моите съболезнования към семействата и близките на жертвите в терористичната атака. Всяко посегателство над човешкия живот е престъпление и грубо потъпкване на принципите на мира и демокрацията, в които нашите два града вярват.“ – се казва в писмото.

„Животът, здравето и свободата на хората, особено в тази трудна социална и хуманитарна криза, пред която сме изправени, е най - висша ценност, зад която всички ние трябва да бъдем обенинени. Изразявам своята човешка и приятелска съпричастност към вас и споделям скръбта на семействата и близките на загиналите. Ние сме с вас, в молитвите си сме с Виена. Да бъдем единни в този тежък за Европа и човечеството момент. Пожелавам сили и кураж на всички хора и бързо и пълно възстановяване на ранените.“- написа също кметът на София Йорданка Фандъкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още