Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борисов: На хърватите им предстои председателство на Съвета на ЕС, Западните Балкани отново ще са на дневен ред

Свят

Борисов: На хърватите им предстои председателство на Съвета на ЕС, Западните Балкани отново ще са на дневен ред

Борисов: На хърватите им предстои председателство на Съвета на ЕС, Западните Балкани отново ще са на дневен ред - Tribune.bg
Снимка:

„На хърватите им предстои председателство на Съвета на ЕС и темата за Западните Балкани отново ще е на дневен ред“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че с Хърватия догодина трябва да напаснем събитията с фокус върху европейската интеграция на Западните Балкани. През май 2020 г. Хърватското председателство организира в Загреб Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Премиерът Борисов акцентира, че догодина България съвместно с Република Северна Македония ще бъде домакин на Берлинския процес, в който участват лидерите на Западните Балкани, на Германия, Франция, Полша, Италия, Великобритания. „Ще бъде един изключително голям форум“, изтъкна премиерът Борисов. Той припомни, че страната ни ще бъде домакин и на Процеса „Акаба“. „Заедно с краля на Йордания ще организираме две събития – за контратероризма и контрарадикализма“, добави българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов обобщи, че с хърватския си колега Андрей Пленкович трябва да реализират доста неща. „Трябва така да подредим събитията, че да си помагаме и всяко от тях да си има своята тежест“, посочи премиерът Борисов.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония и на Албания, министър-председателят заяви: „За да може една страна уверено да върви по пътя към ЕС и НАТО, всички основни системни партии трябва да са го декларирали, осмислили и приели, и антибългарската реторика не само да бъде забравена, но и да са убедени, че тя не е вярна. Ние не сме били окупатор на никого и не трябва да се преиначава историята“. Борисов отбеляза, че ако РСМ и Албания искат да вървят напред, европейските ценности са ясни.

Пред медиите в Загреб министър-председателят Бойко Борисов очерта още, че България е държава, която продължава да е пример не само за справяне с миграционния поток, но и за борба с контрабандата. Той припомни и добрата оценка - признание от DipNote, официалният блог на Държавния департамент на САЩ, за България, определена като съюзник, на когото може да се разчита.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати