Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борисов от Белград: Ако нещо може да потопи Балканите, това е миграцията

Свят

Борисов от Белград: Ако нещо може да потопи Балканите, това е миграцията

Борисов от Белград: Ако нещо може да потопи Балканите, това е миграцията - Tribune.bg
Снимка:

Няма по-добро място от ЕС и нашите срещи винаги са в унисон с европейската политика, заяви премиерът

„Ако нещо може да потопи Балканите, то това е този въпрос“. Така премиерът Бойко Борисов коментира предизвикателствата пред Европа, свързани с миграцията. Днес в Белград се проведе Четиристранната среща на високо равнище между премиерите на България, Гърция и Румъния – Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и сръбския президент Александър Вучич.

„България се справя прекрасно. Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно. Надявам се през следващите 6 месеца Румъния да държи тази тема и да я приключи“, заяви министър-председателят. Той очерта огромния потенциал, който притежават четирите държави, а те - биха приели всеки, работещ за по-добро европейско бъдеще.

„Няма по-добро място от Европейския съюз и нашите срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението“, заяви министър-председателят на брифинг след края на Четиристранната среща на високо равнище. Борисов подчерта, че четирите държави имат огромен потенциал за развитие - и като население, и като БВП, затова не трябва да бъдат подценявани.

Пред журналистите премиерът Борисов посочи всички инфраструктурни проекти, по които се работи активно в региона. „Магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната ни отсечка до сръбската граница, жп линиите са 10 пъти по-бързи и електрифицирани“, заяви българският министър-председател. Той добави, че малкият тунел на Шипка ще бъде готов до август и изрази надежда да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния.

„Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи“, заяви премиерът Борисов. Той подчерта още, че по отношение на енергийните проекти продължаваме да работим активно и също трябва да бъдем един отбор.

Сръбският президент Александър Вучич благодари на премиера Борисов и неговия екип за това, че инвестираха изключително много усилия за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той подробно се спря върху инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

„Бихме желали да имаме по-добра свързаност между нашите държави и да имаме много повече контакти с приятелските ни страни“, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Тя посочи, че с премиера Бойко Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

„Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Той подчерта, че се съсредоточаваме върху икономическия ни просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. „Българското председателство даде възможност отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 г.“, завърши Ципрас.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати