Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бой с водни балони в тайванския парламент (ВИДЕО)

Свят

Бой с водни балони в тайванския парламент (ВИДЕО)

Парламентът в Тайпе е прословут с масовите свади и мелета

Трета парламентарна свада в рамките на две седмици в тайванския парламент. Зрелищни сблъсъци между депутатите се вихриха в сградата на законодателната власт и днес. Народните представители си размениха удари и се замерваха с балони, пълни с вода. Причината е номинацията за ръководител на висш държавен надзорен орган.

По време на гласуването за номинираната Чен Чу законодател от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) беше заснет на камерата как удря член на опозиционна партия. Това предизвика депутатите от опозиционната Китайска националистическа партия (КМТ), които реагираха с ответен удар, като започнаха да хвърлят водни балони към подиума на говорителите. За да се защитят колегите им от ДПП трябваше да облекат дъждобрани и да държат картонени щитове.

За парламента в Тайпе, това не е нещо ново. Той е прословут с масовите свади и е сцена на чести протести.

Подобни сюжите се развиха и заради политиките на реформи и намаляването на пенсиите, когато президентът Цай Инуън за първи път встъпи в длъжност преди четири години.

Оттогава конфронтациите затихнаха, но сега се връщат с пълна сила по повод отхвърляне на решението за номиниране на 70-годишната Чен за ръководител на контролния орган, наблюдаващ другите клонове на правителството. КМТ е против нейното назначаване.

Чен Чу е прекарала шест години в затвора по време на политическата си кариера, след като е била арестувана през 1979 г. като един от най-изтъкнатите дисиденти в „инцидента в Гаосюн“, известен още като „инцидентът Формоза“.

Въпреки разразилите се водни сблъсъци в парламента днес, все пак гласуването се реализира и Чен беше одобрена. Тя ще напусне ДПП, за да запази безпристрастността си.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още